Nem számít az emberség? Legalább az eszükre hallgassanak! —Lapzsemle

Heti lapzsemle egy nagyon népszerűtlen témáról. A szakszervezeteket általános szokás szidni. „Á, nem csinálnak azok semmit!” Márpedig az orrunk előtt változik a helyzet, a legjobb példát az autóiparban izmosodó Vasas Szakszervezet mutatja.

Naivitás nélkül

László Zoltánnal, a Vasas alelnökével olvasható hosszú beszélgetés a január végi szombati Népszava lapszámban. Távol áll tőle a hencegés: „nem sikerorientált embereknek való” a szakszervezeti munka —, mondja. Nem azért, mert egyáltalán nem érnének el semmit, hanem azért, mert ritkán kapják meg az emberektől az elismerést a harcaikért.

A jogfosztás gyilkos hatásai

„A pandémia során a kormány egyik első intézkedésként megengedte a munkáltatóknak, hogy megkerüljék A munka törvénykönyvét. De a munkavállalói jogok gyengítése nem azt az eredményt fogja hozni, amit várnak. Ez rossz irány. A dolgozók számára most különösen fontos lenne, hogy jó munkaügyi kapcsolataik legyenek. Ez társadalmi, gazdasági kérdés. Az a dolgozó, akitől el lehet venni a magánéletét, alacsony béren lehet foglalkoztatni, tönkre lehet tenni az egészségét, szét lehet zilálni a családi életét, az boldogtalan lesz, és a társadalomnak hamarosan sok pénzébe fog kerülni. Rendkívül káros, hogy ezt nem érzik a kormányok, és rossz döntéseket hoznak. A beteg ember nem termel hasznot, nem fogyaszt mást, csak gyógyszert. Ha már nem humánusak, legyenek racionálisak! Beteg emberek kellenek vagy hasznot termelő dolgozók? Komolyan azt akarják, hogy az emberek ne költsenek és ne érezzék jól magukat?” — kérdezi László Géza.

„Min múlik, hogy egy cég vezetése ellenségnek vagy partnernek tekinti-e a szakszervezetet?”

„A vállalati kultúrán. Az a HR-vezető, aki a Suzukinál kirúgta a titkárunkat, most egy olyan cégnél dolgozik, ahol nagyon korrekt munkaügyi kapcsolataink vannak. Kiválóan együtt tudunk működni vele. De elfordul ilyesmi fordítva is. A 2009-es válság idején az egyik gyárigazgató nagyon tisztességesen járt el a dolgozókkal. Megörültem neki, amikor egy kínai cég vezetőjeként a közelmúltban ismét találkoztunk. Korai volt az öröm, mert már üti, vágja a szakszervezetet. Mégsem lehet azt mondani, hogy a japánok meg a kínaiak ilyenek: köztük is van, akikkel jól együtt tudunk működni, és van, akikkel nem. Mint ahogyan a németek között is van, aki Magyarországon nem úgy bánik a dolgozókkal, ahogy otthon tenné. A Mercedes viszont példaértékű lehetne mindenki számára.”

A tőkések és embereik sok helyen bepróbálkoznak

„Ahol nincs szakszervezet, ott könnyebb dolguk volt. Számos cégtől jöttek tavasszal dolgozók a Vasashoz, és kérték, alapítsunk náluk tagszervezetet, mert az már szabadrablás, ami folyik. Tavaly 2236 új tagja lett a Vasas Szakszervezeti Szövetségnek. Ez nem egy óriási bővülés a 25 ezres létszámunkhoz képest, de azt hittük, 2020-ban nem fogunk tudni növekedni.”

Nemzetközivé lesz…

Itt, a Kurírban már felhívtuk a figyelmet erre a fontos ügyre. A globalizálódó tőkés világ pontosan tudja, hogy a munkásaikkal szemben a nemzetközi szervezettségüket kihasználva garantálhatják erőfölényüket. Az egyes cégeknél reménytelennek látszó küzdelmekbe belefáradó melósok ezt gyakran nem látják. Csakhogy éppen az óriási autóipari hálózatokban már combosodnak az anyacégeknél és a fejletlenebb világba kihelyezett leányvállalataiknál szerveződő szakszervezeti hálózatok.
Rabszolgákat akarnak Orbánék? Európai szintre emelkedik az ellenállás!”

Nagyon biztató példákat olvashatunk az autóipari szakszervezeti sikerekről a már csak emlékeinkben létező Vasárnapi Hírek archívumában.
Kaviárok közt a bérharc – Kiszámítható, mi lesz, ha Kecskeméten elbuknak a vasasok;
és a nemzetközi cselekvés fontos példája:
Németek mentik a magyarokat

Mindennapjaink: modern rabszolgaság

Az ellenkező oldalról, a szervezetlen dolgozók kiszolgáltatottságáról pedig a Kurírban találnak bőséges példákat soroló lapszemlét: „Atipikus rabszolgaság

figyu

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Nem számít az emberség? Legalább az eszükre hallgassanak! —Lapzsemle

  • 2021.03.01 - 11:27
    Közvetlen hivatkozás

    Kedves barátaim ! Sajnos a címben egy hiba esett, mert a hajléktalannak nem jut se zsemle, se szemle.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük