Mi nem szólunk bele más országok ügyeibe – Mi kussolunk!

Fölöttébb furcsa dolgok történtek a minap Washingtonban. Ócska, felheccelt csőcselék – vagy (ízlés szerint) harcos trumpisták hada megrohamozta a törvényhozás épületét – éppen akkor, amikor a Kongresszus ülésén Joe Biden győzelmét akarták bejelenteni.

Az akció spiritusz rektora maga Donald Trump elnök volt,

aki utolsó hivatali napjait egy utolsó rohamra buzdító beszédddel koronázta meg. Trump végső húzása elnökként meglehetősen visszataszítónak bizonyult, saját pártja is élesen bírálta, tiltakozásként két minisztere is lemondott, a Demokraták pedig büntetőeljárást kezdeményeztek a magáról végképp megfeledkezett elnök ellen.

A világ vezetői jobbára azonnal reagáltak az eseményekre,

Merkel német kancellát, Macron francia elnök és Johnson brit miniszterelnök, Charles Michel, az EU elnöke nagyjából azonos módon a demokrácia elleni támadásként értékelték a barbár roha-mot. Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke arra figyelmeztetett, hogy a világon mindenütt vannak Trumpok. A magyar miniszterelnök pedig szokásos pénteki igehirdetésében azt mondta:

Magyarország nem avatkozik Amerika ügyeibe, amint elvárja azt is, hogy mások ne avatkozzanak Magyarország ügyeibe.

Ehhez igazodva a magyar külügy is hallgat, mint Kuka, a törpe,

miközben más ügyekben akkor is véleményt nyilvánít, ha valóban semmi közünk hozzá. A macskajancsi külügyér megszólalt már a Fülöp szigetek, Kína, Kirgizisztán ügyeiben, berendelte egy sor ország nagykövetét, mert az ő sajtójuk valami rosszat mert írni Orbán Viktorról. Általában nagyon aktív a magyar külpolitika és mindig igazat mond, helyzetértékelései pontosak. (Kivéve amikor nem!)

Nekünk mindig első a magyar érdek!

– mondta az erre szakosodott külügyi államtitkár.

No igen. Tövig!

Tavaly októberben jelentették be Cornstein amerikai nagykövet távozását, s ebből az alkalomból látta helyesnek a miniszeterelnök a következőket mondani:

„Szorítunk Donald Trump amerikai elnök újabb győzelméért!“

Orbán Viktor kiemelte: Donald Trump hivatalba lépésével Magyarország nyitottságot, őszinteséget és baráti közeledést érzett az Egyesült Államok részéről. A miniszterelnök gratulált Amy Coney Barrett amerikai (konzervatív) alkotmánybíró megválasztáshoz is. Azt mondta: emberemlékezet óta nem történt olyan, hogy a hagyományos amerikai értékeknek ilyen erős többségük lett volna a testületben,

Trump ezzel „megmentette a konzervatív Amerikát és belépett a legnagyobb amerikai elnökök közé”.

Nos! Ilyen az, amikor Orbán Viktor nem szól bele amerikai ügyekbe

Trump bukása nyilván kínosan érinti a magyar kormányt és főként Orbán Viktort, mert joggal tarthat attól, hogy a Demokraták kormányzásával megváltozik a nemzetközi széljárás, és az új elnök, Joe Biden erős nemtetszése kíséri majd a magyar kormány várható csínytevéseit. Ezért aztán a Karmelita kolostorban és a Bem téren lényegében kushadnak a Capitolium megtámadása ügyében, s ha szólnak valamit, akkor a baloldal állítólagos vad akcióit emlegetik.

A nemzetközi és a hazai közvélemény ismét bizonyságot kapott arról, hogy Orbán kormányát döntéseiben a tények nemigen befolyásolják.

Pedig – amint arra Guy Verhofstadt EP képviselő, volt belga miniszterelnök rámutatott:

Budapest és a vele egy követ fújó szélsőjobboldaliak hallgatása a washingtoni eseményekről szerte Európában nagyon is beszédes.

Capitolium

One thought on “Mi nem szólunk bele más országok ügyeibe – Mi kussolunk!

  • Ajánlom dr. Orbán Viktor figyelmébe Barack Obama elnöki memoárját. Ő is legalább olyan mélyről jött, mint ov, s „legalább olyan magasra” emelkedett, mint ov, (Soros Gyuri bá’ segítsége nélkül!), ámde normális, sőt EMBER maradt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük