10-ből 4-en életben maradhatnának Magyarországon és mégis meghalnak

Hogy miért halnak meg mégis? Nem azért, mert Magyarországon dübörög a nemzet és világszínvonalú az egészségügyi ellátás, mint ahogy azt hangoztatja a regnáló közszolgák hada. Ha már mindenre teszünk, legalább ez verje ki a biztosítékot!

Nem a matek a hibás

Igen, magyarázhatja a kormánysajtó, hogy Soros készítette a tanulmányt, meg a civilek rossz adatot közöltek, csak, hogy kitoljanak szegény Káslerrel. A saját szemének és fülének és érzékeinek sem hisz annyira, mint az országvezetésnek?

Szinte nincs olyan család, ahol ne lenne rossz tapasztalat az egészségüggyel kapcsolatban, – hogy csak ennél az ágazatnál maradjunk – várólisták, fertőzések, flegma tájékoztatás, kosz, gyógyszerhiány, orvos- és nővérhiány, rossz gépek, bezárt osztályok. Mit gondolnak, mindez miért van?

A száraz tények

A legidősebbeket kivéve a magyarok 41 százaléka úgy hal meg, hogy az orvostudomány és a technológia jelenlegi állása szerint megmenthették volna az életét – erre az eredményre jutott az Eurostat. A lesújtó adatra az unió statisztikai hivatala a 2015-ös halálozási adatokat (azokét, akik még a 75. születésnapjuk előtt haltak meg) elemezve jutott.

Elkerülhető halálnak az számított a vizsgálatban, amely nem történt volna meg akkor, ha az ember megfelelő időben hozzájut a megfelelő orvosi ellátáshoz.

A magyar adat a hetedik legrosszabb az unióban. A legrosszabb Romániában a helyzet, ott történt a legtöbb elkerülhető halál. De szinte az egész régió rosszul áll. A legszerencsésebbek a franciák, a belgák és a dánok.

Ahogy minden országban, Magyarországon is a férfiak az igazán veszélyeztetettek.

Milyen veszélyeknek tesszük ki magunkat itthon?

Életkorok szerinti halálokok eloszlása

fiatalabbak vezető halálokai a külső okokból történő elhalálozás, úgymint öngyilkosság és a balesetek.

középkorúak (főleg 35-45 év között) a rákos megbetegedéstől tarthatnak leginkább. Ez elsősorban a nőket érinti, míg a férfiakra az emésztőrendszeri megbetegedés jelenti a fő kockázatot.

Idősebb korban túlnyomó részt a szív- és érrendszeri megbetegedés vezet. Ebben a betegségcsoportban jelentősen meghaladjuk az uniós átlagot, de még a Kelet-Közép-Európai átlagot is.

(Eurostat via hvg.hu/mediafilter)

Várólista-csökkentés – gyógyíthatatlan az egészségügy?

Minek pénz a magyar egészségügyre, ha az már így is világszínvonalú?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük