Deutsch Tamás EP-képviselő szerint fontos tett, hogy az Európai Néppárt jogállamisági határozata elmozdult a kereszténydemokrácia értékei felé, ami szerinte az EPP-n belül kereszténydemokrata fordulat.

Deutsch szerint az EPP…

Minden liberális és ellenzéki törölje le az arcáról a krokodilkönnyeket, hiába kajánkodtak és álmodoztak, a Fidesz javaslatára Helsinkiben kikerült az Európai Néppárt határozati javaslatából a liberális demokrácia kifejezés. Ehelyett a kereszténydemokrácia értékeit vési kőbe a dokumentum”

– nyilatkozta a PestiSráconak Helsinkiben Deutsch Tamás, az Európai Parlament fideszes képviselője.

Fontosnak nevezte, hogy a jelentés elmozdult a kereszténydemokrácia értékei felé. Az Európai Néppárton (EPP) belül ezt egy kereszténydemokrata fordulatnak nevezte.

„Teljes lelki nyugalommal támogatjuk a határozati javaslatot”

– egyértelműsítette Deutsch Tamás. Sőt, fideszes EP-képviselő ezúttal sem hazudtolta meg magát, úgy fogalmazott:

A haladó értelmiség és a magyarországi fake news gyárak mesterdiplomás néppárti tudorrá változtak, de még így sem sikerült. Az Európai Néppárton belül olyan meghatározó a Fidesz, hogy javaslatunkra kikerült a dokumentumból a liberális demokrácia. Elindult a kereszténydemokrata fordulat a néppárton belül.

A Fidesz és a KDNP összesen 34 magyar küldöttel van jelen Helsinkiben, de vannak határon túli, más magyar küldöttek is, így összesen ötvenhárman képviseljük a nemzetet.

A németek, a franciák, a spanyolok és a lengyelek után a Fidesz-KDNP az ötödik legnagyobb frakció Helsinkiben, de miután a lengyelek, a franciák és a spanyolok ellenzékben vannak a saját hazájukban, így Helsinkiben a második legnagyobb kormányzati pozícióban lévő küldöttcsoport vagyunk.

A pia és a medve bőre…..

A politikus arról is beszélt, hogy ne igyunk előre a medve bőrére, de az előzetes várakozások alapján holnap nagy többséggel választja majd csúcsjelöltté a német Manfred Webert, a bajoroszági CSU politikusát, az EPP európai parlamenti frakcióvezetőjét.

„Weber kereszténydemokrata politikus, míg ellenlábasa, a finn Alexander Stubb szélsőliberális. Nem is kérdés, hogy Webert támogatjuk”.

A nyilatkozat azért is érdekes, mert az EPP szerdán kezdődő helsinki kongresszusán határozatot hoznak a jogállamról és a konzervatív értékekről.

„Az EU értékeinek védelme és a demokrácia biztosítása”

címet viselő dokumentumot azért terjesztette elő az EPP vezető grémiuma, hogy színvallásra késztesse Orbán Viktor magyar kormányfőt, aki vagy jóváhagyja az állásfoglalást, vagy veszélyezteti a Fidesz tagságát a pártcsaládban.

A sajtóhoz kiszivárgott dokumentum hitet tesz a liberális demokrácia értékei mellett, hosszan méltatta civil szervezetek demokráciában betöltött szerepét, elfogadhatatlannak ítélte a többség diktatúrájára épülő igazságszolgáltatást és bírálta az EU-s intézményeket támadó tagállamokat.

(forrás: 168ora.hu)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét