Sorting by

×

Háziorvos-dilemma: „nem tudom, meddig bírjuk ezt még, és hányan fognak felmondani, ha véget ér a veszélyhelyzet”

„Nem tudom, meddig bírjuk ezt még, és hányan fognak felmondani, ha véget ér a veszélyhelyzet” – nyilatkozta a HVG-nek egy budapesti háziorvos annak kapcsán, hogy a gyógyítás mellett mára a nyakukba szakadt a Covid-vakcina beadása mellett bizonyos esetekben a beoltandók kiválasztása, értesítése és az ezzel járó kötelező adminisztráció is.

A levét -rajtuk kívül- mi isszuk…..

Nem tolonganak a háziorvosoknál a Szputnyik V oltóanyagért.

Míg van, ahol gond nélkül összeállították a hét nevet tartalmazó listát, akad olyan praxis is, ahol senki nem élt a lehetőséggel.

A háziorvosokra az eddigieknél is több teher hárul, most már azt is nekik kell megállapítaniuk, melyik páciensüknek merik teljes felelősséggel ajánlani az orosz vakcinát, ehhez azonban elmondásuk szerint nem kapnak elég információt – írta a portál.

„Hét embert kellett kiválasztanom, akik oltóponton vehetik fel a Szputnyik V vakcinát. Elkezdtem nekik telefonálni, de egymás után mondták vissza. Egy idő után feladtam”

– magyarázta a portálnak egy budapesti háziorvos, ő miért nem tudott listát állítani azokról, akik a praxisában jogosultak lennének az orosz oltóanyagra.

A visszamondások oka természetesen nem minden esetben a Szputnyik V iránti ellenérzés

Akadtak olyan páciensek is, akiknek az okozott gondot, hogyan jussanak be az oltópontra, mások a munkahelyükről nem tudtak elszabadulni időben. Ami viszont biztos: az oltást végző háziorvosoknak a héten még több feladat – és ezzel együtt probléma – szakadt a nyakukba.

A háziorvosok a múlt héten kapcsolódtak be a lakosság oltásába. Először még csak a legidősebbek oltását kellett megszervezniük, amihez a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltóanyagát használhatták, ezen a héten már a brit AstraZeneca és az orosz Szputnyik V vakcinák beadását és szervezését is ők intézik.

Az operatív törzs tájékoztatása szerint a héten egészen pontosan

  • 2040 praxisnak lesz lehetősége az AstraZeneca vakcinájával beoltani az 59 év alattiakat,
  • 2964 rendelőben a Pfizer/BioNTech készítményével oltják be a legidősebbeket, és
  • Budapesten további 560 háziorvosi praxisban nyílik arra lehetőség, hogy öt-öt jelentkezőt oltópontra irányítsanak, ahol a Szputnyik oltóanyagot kapják majd meg.

Bár – ahogy azt korábban megírtuk – a Pfizer és a Moderna oltóanyagainak kiosztása is rengeteg terhet rótt a háziorvosokra, ezek esetében még viszonylag „egyszerű” volt megállapítani, ki jogosult rájuk. A két amerikai, mRNS alapú oltóanyagot életkor szerint a legidősebbek kapják, krónikus betegségtől függetlenül. Az ő esetükben inkább az volt a probléma, hogyan és mikor jutnak be az oltóhelyre, felkerültek-e a listára, valamint sokakat hiába értesítettek, a vakcinaszállítmányok hiánya miatt egymás után kellett lemondani a már egyeztetett időpontokat.

Azzal hívnak, hogy ugye nem az orosz?

Az AstraZeneca és a Szputnyik V most újabb, még nehezebb feladat elé állította a praxisokat. Ezeknél az oltóanyagoknál már nekik kellett egyenként eldönteniük azt is, hogy melyik betegüknek adható, melyiknek nem. A brit vakcinát azok a 18–59 év közötti páciensek kaphatják meg, akiknek valamilyen krónikus betegségük van, ilyen például a szív-és érrendszeri betegség, a krónikus tüdőbetegség, a daganatos megbetegedés vagy a cukorbetegség, de ebbe a körbe tartoznak a szervátültetettek is.

Az orosz oltóanyagot az idősebb – jellemzően 60–74 év közötti – krónikus betegségekben nem szenvedők kaphatják meg az oltópontokon, de ez még nem jelenti azt, hogy mindenkinek fel lehet ajánlani, hiszen az alkalmazási előírása szerint így is bőven akad olyan állapot, amivel nem ajánlják.

„Sokan azt hiszik, csak átnézzük a listát és hívjuk is a betegeket telefonon, de a valóságban ez egyáltalán nem így néz ki. Közülük ki kell választanom, az életkoruk alapján ki a jogosult, kit lehet szállítani, majd egyenként kell megvizsgálnom, a betegségei alapján adható-e neki a felajánlott oltás. Ez nem két perces munka”

– sorolta az egyik megkérdezett háziorvos, mivel töltötte az elmúlt napjait és tulajdonképpen az egész hétvégéjét.

Úgy kell felhívnom a betegeket, hogy sem az oltópont helyszínét, sem az időpontját nem tudom nekik megmondani. Többen azért mondták vissza, mert nem elég rugalmas a munkahelyük, nem tudták, hogy el tudnak-e jönni, ha mondjuk hétköznap délelőtt kerül rájuk a sor”

– mondta egyikük.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja.

nem-penz-kattintas

Varga

 

átver

Egy hozzászólás itt: “Háziorvos-dilemma: „nem tudom, meddig bírjuk ezt még, és hányan fognak felmondani, ha véget ér a veszélyhelyzet”

  • 2021.02.17 - 16:27
    Közvetlen hivatkozás

    Nemcsak a háziorvosok dilemmáznak,hogy a járvány végén felmondjanak-e.A fiam egy kiemelt pesti kórházban műtős,a menyem ugyanott ápolónő. Mindketten kovidosak lettek,sajnos nem gyógyultak 10 nap alatt, egyikük 3,a másikuk 4 hét alatt gyógyult meg. Ami ezzel kapcsolatban felháborító,az első 10 napra jár 100%táppénz,a többire 60%.Ez karácsony előtt történt,hát szomorú,és pénztelen volt az ünnepük.Nekik kellett volna bizonyítaniuk,hogy nem a 6-os villamoson fertőződtek,hanem a munkahelyen. A menyem gyógyulása óta kovidosokat ápol,és szinte az összes kórházban 150-200% bérpótlékot kapnak az ilyen betegeket ápolók,nem úgy ebben a kiemelt pesti kórházban,ahol bérpótlék helyett választhattak 1 flakon 250 ml-es tusfürdő,és/vagy 1 doboz fürdősó között az ápolók. Háát,orbán,és a bagázsa ne csodálkozzon,ha a járvány után százak fognak felmondani az egészségügyben,mert amíg azt halljuk,hogy mészáros-stróman lőrinc 17. 7 milliárdot kapott szállodafelújításra,a nemzeti töklámpás vejkó se maradt le tőle sokkal,60 milliárd megy vadászati kiállításra,közel 150 milliárd sportra,de lehetne még sorolni a rettenet-fontos dolgokat,eközben az ápolók,akik a bőrüket viszik a vásárra,kapnak bérpótlék helyett egy tusfürdőt. Nagyon várjuk már “22-t,mert ennek az elmebeteg felesleges pénzszórásnak véget kell vetni,hogy a pénz oda kerüljön,ahol szükség van rá,és ne egy ember döntse el,hogy ebben a szerencsétlen országban mi a fontos.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.