Nem ússzuk meg szárazon! – Egész Magyarországra lecsap a vihar!

A meteorológiai szolgálat ugyanis az elkövetkező órákra riasztást adott ki Magyarország egész területére heves záporok, zivatarok miatt.

A lokális hidegbetörések miatt komoly jégeső is kialakulhat,

akár dió nagyságú szemek is hullhatnak majd az égből egyes járásokban. Ezeken a helyeken rövid idő alatt minimum 40 milliméter csapadék várható.

nemsokára itt a felhőszakadás, a jégeső, a vihar. Orkán erejű, akár 100 km/h-s szél is kíséri majd az Armageddonhoz hasonló jelenséget.

A károk minimalizálása érdekében lehetőleg senki ne induljon útnak, amíg a tomboló vihar meg nem szelídül, a teraszajtókat, ablakokat csukják be.

Amennyiben az ország déli részén élők időhiány miatt nem tudják balkon-, és kerti növényeiket biztonságos helyre menekíteni, úgy készüljenek arra, hogy a holnapi napjuk újrapalántázással telhet.

Pártai Lucia szerint….

Pénteken az este és az éjszaka folyamán az ország túlnyomó részén heves esők, viharos, felhőszakadással, jéggel, szélviharral is kísért zivatarcellák terjeszkednek kelet, délkelet felé. Hajnalra várhatóan a Nyugat-Dunántúlt már elhagyja a csapadékzóna, míg a délkeleti, keleti határvidéket ekkor éri el a zöme. A frontot átmenetileg viharos lökésekkel is kísért erősödő északi szél is kíséri.

Szombaton kelet felé mozog a felhőzet és a csapadékzóna

– A Dunától nyugatra várhatóan már reggel, a Tiszától nyugatra a délelőtt folyamán kisüt a nap, de a melegedés hatására ismét labilizálódik a légkör, kialakulhatnak helyi, esetenként heves zivatargócok.

– A Tiszántúlon délelőtt még borús, esős, szeles idő várható, majd délutánra csökken a csapadékhajlam, kezd szakadozni a felhőzet, süt ki a nap, és estére nő meg az esélye szórványosan kisebb kiterjedésű zivatargócok kialakulásának.

Folytatás….

Vasárnap napsütés lesz jellemző. Az évszakos átlagtól elmarad pár fokkal a nappali felmelegedés, mérsékelten meleg időre van kilátás. Délután kisebb gomolyképződést követően északkeleten, illetve a Tisza mentén és a nyugati határvidéken, elvétve kialakulhat egy-egy kis kiterjedésű, rövid életű zivatargóc, de nem lesz jellemző a csapadék.

Hétfőn, kedden zömmel napos, melegedő, fülledt idő ígérkezik időszakos felhősödésekkel és főként késő délután, este és éjjel, elszórtan kialakuló záporokkal, zivatargócokkal. Északkeleten várható mérsékeltebb melegedés, északkeleten, északon, illetve a nyugati határvidéken gyakoribb zápor, zivatargóc.

Szerdán élénk délnyugati széllel fülledt, nagyon meleg időre van kilátás, de este előreláthatólag hidegfront érkezik észak felől heves esőkkel, zivatarokkal.

Csütörtökön a hidegfront eleinte északon okoz zivatarokat, esőt, lehűlést. Délen, délkeleten marad a fülledt hőség. Előreláthatólag este terjeszkedik a front dél, délkelet felé viharos zivatargócokkal, felhőszakadásokkal kísérve.

Közlekedésmeteorológia

Pénteken délutánig még az ország nagyobb részén kedvező feltételek várják az útnak indulókat. A fülledtség fokozhatja a balesetek kockázatát. A Nyugat-Dunántúlon, majd estétől már többfelé kell készülni heves esőzések miatt jelentősen romló közlekedési feltételekkel, növekvő baleseti kockázattal.

Szombaton a korábbi és a még napközben előforduló heves esőzésektől, illetve az átmeneti időszakokra felerősödő északnyugati szél miatt jelentősen megnövekedett baleseti kockázattal kell számolni az országban Az esők megszűnését követően is sokfelé maradnak vissza kiterjedt tócsák, sáros utak.

Forrás: eumet.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük