Sorting by

×

Nemcsak nálunk szól bele a politika, hogy melyik vakcina jöhet – Kit érdekelnek a szakami szempontok?

Magyarországon már a vakcina-engedélyezést is magához vonta politika, és maga alá rendelte a szakhatóságot is, ezzel felvállalva egy olyan felelősséget, amit nem tehetne. Persze rengeteg felháborodott cikk és kommentár jelent meg az ügyben, de a hatalmat ez nem érdekli, ők döntöttek: így lesz és kész! Nem vígasz, de a szomszédban sincs ez másként, a különbség csak annyi, hogy ameddig  nálunk elvtelenül támogat a kormány egyes vakcinákat, addig Ukrajnában éppen ellenkezőleg, tilt. 

Bármi jöhet, csak orosz nem?

A kijevi parlament pénteken második olvasatban is elfogadta a gyógyszerek és védőoltások, köztük a koronavírus elleni vakcinák gyorsított bejegyzését lehetővé tevő törvénymódosítást, megtiltva egyben az Oroszországban kifejlesztett oltóanyagok bejegyzését.

A TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁSRA A JELEN LÉVŐ 364 KÉPVISELŐ KÖZÜL 280-AN SZAVAZTAK IGENNEL A MINIMÁLISAN SZÜKSÉGES 226 HELYETT

– közölte az Unian hírügynökség.

A törvénymódosítás lehetővé teszi

az ukrán egészségügyi minisztérium számára, hogy

sürgősségi ellátásra való hivatkozással gyorsított eljárás keretében jegyezhesse be a koronavírus elleni vakcinákat abban az esetben is, ha objektív okok miatt nem végezték el teljes mértékben az ehhez szükséges klinikai vizsgálatokat. A pozitív döntés feltétele az is, hogy az adott vakcinát már több más országban és az Európai Unióban is be kellett jegyeztetni.

Az orosz vakcinát kizáró, Petro Porosenko volt államfő képviselőcsoportja által benyújtott indítvány értelmében a törvény hatálya alá tartozó gyógyszer nem származhat az

„agresszorként elismert államból”.

A gyorsított eljárásban kiadott bejegyzési tanúsítvány egy évig maradhat érvényben, újabb egy évre szóló meghosszabbítás lehetőségével – írta meg az Index.

Had szóljon!

politika

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.