Köszönet Szent Pacaliusznak, csepel csin-kongjának – kommentelték Németh Szilárd csütörtök esti kulturprogram-beszámolóját

Hát érdemes ezeknek beszámolni arról, hogy próbálkozom…? – gondolhatja Németh Szilárd Fidesz-alelnök, ha belenéz a hozzászólásokba, amit a Zeneakadémián a neki szimpatikusok társaságában eltöltött estéjéről posztolt oldala kezelője.

“Hit, remény, öröm, szeretet…”

“Barátokkal közösen Hilarion Alfejev Karácsonyi Oratóriumának magyarországi premierjén, a Zeneakadémián. Hit, remény, öröm, szeretet! Köszönjük, Semjén Gabi! Köszönjük, Szent Angéla!”

De most komolyan….

Az “átkosban” még nem volt Facebook, így brigádnaplókba kellett beragasztani a megváltott színház- és mozijegyeket, hogy lássák “odafent”, hogy a munkásosztály a ledolgozott napi penzum után ahelyett, hogy hazasietne a családjához, meginná a jól megérdemelt sörét puccba vágja magát és ad a kulturális fejlődésének. Ma sincs ez másként, csak a XXl. században már nem írunk-olvasunk “papíralapon”, hiszen itt az internet…..

A kommentekből….

“Nagyon gyorsan menjetek onnan!”

“Köszönet Szent Pacaliusznak is!”

“Eljutottál először a Zeneakadémiára? How nice”

“De te minek mentél? Azt se tudod, mikor vagy éhes, nem hogy oratórium, csepel csin-kongja.”

Unikum-bérlet

A Karácsonyi Oratórium decemberi előadása az Unikum bérlet vásárlóinak premierje volt, így elképzelhető, hogy a képen szereplő urak és hölgyek nem kizárólag ezen az előadáson csiszolódnak, hanem komolyan veszik a dolgot. A filharmonia.hu ismertetője szerint:

“December 8-án a Zeneakadémia Nagytermében első alkalommal hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát. A mű Magyarország egyik vezető nagyzenekarának közreműködésével debütál. A Concerto Budapest története régre nyúlik vissza, ugyanakkor napjainkban a dinamizmus, az újítás és az innovatív látásmód jellemzi. Az est dirigense Kovács János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar karmester lesz. A kórusrészek a Magyar Állami Operaház Énekkarának és gyerekszólistáinak előadásában szólalnak meg, szólistaként pedig Kriszta Kinga és Fokanov Anatolij lép színpadra. A mű világpremierjét óriási érdeklődés övezte Washingtonba, ahol 2007 decemberében több ezer ember előtt mutatták be. Ezt követően New Yorkban, Bostonban majd Moszkvában is hasonló sikert aratott és mind a közönség, mind a kritikusok elismerését elnyerte.

“Az oratórium története lényegében egy út a sötétségből a világosság felé, a Messiás fájdalmas várakozásától az emberiség megtestesült Isten általi üdvösségének diadalmas öröméig. Az angyalok Jézust dicsőítő éneke jelen van minden ember énekében. Ezt a közös magasztalást szimbolizálja a kórusok éneke.”

– mondta Hilarion püspök a műről.”

Érdekesség….

Mága Zoltán, a magát a Fidesz eszmeiségétől nem nagy távolságra behegedűző muzsikus koncertjét hirdető plakát szövege kísértetiesen hasonlít a fent nevezett bejegyzésében használtakhoz, íme:

“… béke, szeretet, összefogás…”

Pin It on Pinterest