Németh Szilárd “se kiköpni, se lenyelni” – esete

Normális helyeken, ha egy ország polgárát választják meg egy nemzetközi szervezet elnökének, azt megtiszteltetésként éli meg az éppen regnáló hatalom  és a hon polgárai is. Normális helyeken – kezdtük, vagyis Magyarország kivételnek számít, ami erősíti a szabályt.

Ettől Németh nem kivételes….

Halmai Katalint, a Népszava tudósítóját választották meg a brüsszeli székhelyű Nemzetközi Sajtószövetség (API) elnökének kedden délután. Az API képviseli a Belgiumban dolgozó, elsősorban az Európai Unió és a NATO intézményeihez akkreditált több száz nemzetközi médiamunkás érdekeit. Ő a második nő, aki betölti ezt a tisztséget, és az első kelet-közép-európai elnök a szövetség történetében.

Halmai Katalin 2001 óta dolgozik Brüsszelben. Kezdetben a Népszava tudósítója volt, majd öt évig az Európai Parlamentben dolgozott Göncz Kinga szocialista EP-képviselő sajtómunkatársaként. 2015-től a Népszabadságnak írt, a lap bezárásáig. 2017 óta újból a Népszavának tudósít.

Ő volt az, akit Orbán Viktor sajtófőnöke, Havasi Bertalan kitiltott 

a miniszterelnök sajtótájékoztatójáról 2016 decemberében, arra hivatkozva, hogy a Népszabadság már nem működik, ezért nincs hova írnia az újságírónak. Később azt is hozzátette, hogy Halmai Katalin brüsszeli politikai tevékenységét is problémásnak tartja. Halmai akkreditációja a decemberi sajtótájékoztató idején még érvényes volt, és blogot vezetett európai uniós ügyekről.

A megbocsáthatatlan bűn

A Népszabadság megszüntetése után Halmai Katalin igyekezett felhívni a brüsszeli nemzetközi közösség és a civil szféra figyelmét az üggyel kapcsolatos visszásságokra. Felszólalt a lap bezárása elleni brüsszeli tüntetésen, és a sajtószövetség által szervezett egyik konferencián bemutatta a Népszabadság megszűnésének hátterét. Egy blogbejegyzésben akkor azt írta: „Szeretném jelenteni, hogy az utóbbi időben valóban végeztem politikai tevékenységet. Többször is elmondtam nyilvános brüsszeli fórumokon, hogy a Népszabadságot nem üzleti okok miatt zárták be.”

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és a Fidesz alelnöke közösségi oldalán így számolt be a fenti hírről:

“…. Soros Györgyék Halmai Katalint jelölték ki a brüsszeli székhelyű Nemzetközi Sajtószövetség (API) elnökévé, aki rögtön sajtó-szabadságharcos programot is hirdetett, ha netán nem jönne össze májusban a bevándorláspárti többség…..”

Kapcsolódó

EP-szakbizottság: nyugtalanító a sajtószabadság helyzete Magyarországon

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük