Németországban alighanem vége a kormányzati stabilitásnak – Első gondolatok a választás billegő eredményéről

Németországban 26 százalékos támogatottsággal még senki sem próbálkozott egy koalíció összekalapálásával. Az elkövetkező négy évben az EU első számú hatalmánál nem garantált már a kormányzati stabilitás. Káncz Csaba jegyzete a német választásról.

Győzött Olaf Scholz?

Az SPD – ha csak egy paraszthajszállal is – megnyerte a német általános választásokat 25,5 százalékkal, 2017-hez képest 5,1 százalékkal növelve támogatottságát.Ez nem a párt gyatra és megosztott állapotának, hanem Olaf Scholz kancellárjelölt minden ellenfelét a pályáról lemosó kompetens fellépésének az eredménye.

Morálisan tehát a legmagasabb támogatottsággal a szociáldemokratáknak van felhatalmazásuk egy koalíció összehozására, ráadásul a polgárok 55 százaléka is SPD által vezetett kormányt akar látni.

Nem felhőtlen öröm:

A CDU 72 éves történelmének legrosszabb eredményét érte el 24,5 százalékkal, 8,4 százalékkal zuhanva 2017-hez képest. Mind a szélsőbal (Linke), mind a populista, euroszkeptikus jobboldal (AfD) komoly veszteségeket volt kénytelenek elkönyvelni.

Gyenge felhatalmazás

A szociáldemokratáknál jelenleg uralkodó győzelmi hangulat természetesen nem feledtetheti, hogy a második világháború utáni NSZK-ban ilyen gyenge többséggel még soha nem kormányzott párt. 25 százalékos szinttel Németországban ugyanis még senki sem próbálkozott egy koalíció összekalapálásával – egyben egy olyan kancellár kormányoz, akire a szavazók háromnegyede nem szavazott!

(A teljes jegyzetet olvassa el a Privátbankár oldalán!)

Kaocsilódó

német

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük