Nemzeti inzultáció

Az autokratikus rendszerek közös ismérve, hogy miközben különböző formában és módon elnyomja a lakosság nagy részét, állandóan keresi a legitimációt, amit éppen az “istenadta” néptől vár el.

Ezért van szüksége tömegdemonstrációkra, a hatalom mellett kiálló tüntetésre, felvonulásra, kristályéjszakára

Kell az önigazolás és önámítás, ezért masíroztak ünneplő munkások Moszkvában, “felhőtlen” budapestiek a Dózsa György úton.

Ezért rendeltek tömeget Bukarestben Caucescu éltetésére, aki miután 1989-ben szembefordult vele a tömeg egy része, nem akart hinni sem a fülének, sem a szemének. A Conducator állt bambán az emelvényen és nem hitte el, hogy vele ez megtörténhet.

Persze a XXI. századi látszat, vagy igazi diktatúrák már sokkal kifinomultabb módszerekkel operálnak.

Amíg a polgárinak mondott oldal ellenzékben volt, nagyszerű intézménynek tartotta a népszavazást. Vissza is éltek vele és a vizitdíj, valamint a kórházi napidíj elleni győztes referendum egyben megalapozta az első kétharmados győzelmet is.

Persze kormányon a Fidesz gyorsan ellehetetlenített minden népszavazási kezdeményezést, kivéve, amit ő maga erőltetett rá az országra. Lásd legutóbb a gyermekvédelminek hazudott voksolást, ahol már az “eredmény” sem volt érdekes.

Két választás között klasszikusan a közvéleménykutatás monitorozza a választópolgárok véleményének változását, a politikai szimpátia fordulását. A Fidesz propaganda-gépezete azonban feltalálta a nemzetinek hazudott konzultációt, ahol irányított kérdésekkel és mesterkélt válaszokkal lányegében a kérdéssor összeállításakor már el is dől az ún. “végeredmény”.

A politikai látványpékség kicsire nem ad, egyetlen fokmérő van, hányan töltik, töltötték ki a “nemzeti konzultációs” íveket. Emlékszem talán az első vagy a második “nemzeti inzultáció” után az illetékesek mintegy száz doboz elé kiállva mondták be a több milliós számot. Villantak a vakuk, érkeztek a megtervezett kérdések, de egyetlen újságíró sem volt, aki megkérte volna az “illetékes elvtársat”, hogy szúrópróbaszerűen ugyan bontsanak már ki egy dobozt és nézzenek bele.

Így tökéletes a nemzeti illúzió

Tizenkét év alatt a nemzetinek hazudott kormány sorra találja ki a faramuci konzultációkat és lássuk be az ellenzék nem tud mit kezdeni ezzel a “fegyverrel”. Végső elkeseredésükben már ellenzéki konzultációt hirdetnek. De minek? Kinek?

A mostani “nemzeti inzultáció” igazi unikum a sorban, hiszen már olyan kérdéseket tesz föl az egyszeri választópolgároknak, amiket a miniszterelnök Magyarország nevében már megszavazott Brüsszelben, ám utólag meggondolta magát. “Az elhibázott brüsszeli szankciós politika” harsogja a propaganda média és el is hiszi, aki akarja.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő öt napja bejelentett, hogy a legutóbbi összesítések szerint már közel 695 ezren töltötték ki a konzultációs kérdőívet, ennek 17 százaléka érkezett online, a többi postai úton.

“Oroszország könnyen kerülőutat talál a szankciók alól, miközben Európa saját maga számára előidézett bajoktól szenved. Nem hagyjuk, hogy a háború árát a magyar emberek fizessék meg, ezért is fontos, hogy minél többen elmondják a véleményüket a konzultáció keretében”

– mondta Szentkirályi Alexandra.

A pénzügyminiszter a nemzeti konzultáció kitöltésére biztatott. Varga Mihály a Mondjunk nemet a szankciókra! című országjárás részeként tartott fórumot megelőző sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a magyar kormány Európában kivételes módon megkérdezi az embereket arról, hogy mit gondolnak a szankciókról.

Emlékeztetett arra, hogy februárban „háború indult szomszédunkban Ukrajna és Oroszország között”.

Azért ehhez már pofa kell. Értik “háború indult”, úgy magától. Így lehet elhazudni az orosz agressziót és ahogyan az interneten sokfelé terjed, az ukránokat kell hibáztatni. Hiszen ők provokálták Moszkvát!

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Mondjunk nemet a szankciókra! elnevezésű országjárás fóruma előtti sajtótájékoztatón mindenkit arra biztatott, éljen a lehetőséggel, hogy ebben a formában is elmondhassa véleményét.

Nem gondolják – tette hozzá a miniszter -, hogy egy demokráciában a választópolgároknak csak négyévente lenne lehetőségük arra, hogy beleszóljanak a közélet legfontosabb kérdéseibe.

Végül jött Varga Judit igazságügyi miniszter, aki emelte a tétet

Több mint hétszázezren töltötték ki és küldték vissza eddig a nemzeti konzultációs kérdőívet – jelentette ki Varga Judit hétfőn Szombathelyen.

Kitért arra: a nemzeti konzultációk rendszerét Nyugat-Európában még kevesen értik, ami elég furcsa, hiszen a demokrácia egyik legközvetlenebb eszköze. A konzultációk lehetővé teszik, hogy a kormány ne csak négyévente, a választások alkalmával kerüljön kapcsolatba a választókkal, hanem a nemzet sorsát érintő legfontosabb kérdésekben folyamatos legyen a párbeszéd – jelezte Varga Judit.

Ördöge van, hiszen ő kilenc évig az Európai Unió keserű kenyerén tengődött, Brüsszelben tényleg nem értik ezt a szemfényvesztést.

„Arra buzdítok minden magyar állampolgárt, hogy éljen a lehetőséggel, és a brüsszeli szankciókkal kapcsolatban is ossza meg velünk a véleményét. Nagyon fontos, hogy a magyar kormány megfelelő módon tudjon képviselni egy határozott magyar álláspontot (…), ezért a december 9-i határidőig mindenki töltse ki a konzultációs íveket, aki eddig még nem tette meg”

– mondta.

Varga Judit úgy fogalmazott: egyértelműen látható, hogy a háború végét nem hozták el a brüsszeli szankciók, ezért csak azonnali tűzszünet és a béketárgyalások megindítása jelenthet kiutat a háborúból és abból a gazdasági válságból is, amelyet a szankciók okoztak Európának.

Szóval csak kibújt a szög a zsákból, lényegében valamennyi kormánytag így, vagy úgy Moszkva mellett tette le a garast.

Belendült a konzultáció-számláló! – Varga Judit is mondott egy számot