Nemzeti lidércnyomás…

Ezen is túl vagyunk. Véget ért a nemzetünk ünnepe. Kinek, hogyan. De talán a hivatalosnak mondott személyek még soha nem mondtak el színpadon, emelvényen, szószéken annyi sületlenséget, mint tegnap 2023. márciusának idusán.

A facebookon egész nap keringett egy rövid szösszenet

Jékely Zoltán 50 évvel ezelőtt született verse, amit a költő, akkor Petőfi Sándor születésének 150. és a forradalom 125. évfordulójára írt. A vers csak Jékely halála után, 1986-ban jelenhetett meg.

150 év után

Lidércnyomás

Petőfi szobrán
egy ocsmány
varangy ül,
s el-hall-gat-tat-ha-tat-la-nul
vartyog – pardon: szaval –,
amíg minden magyar
meg nem tanul
varangyul.
 

1973. január 24.

Nemet mondunk az Európai Birodalomra

„Nemet mondunk az Európai Birodalomra és olyan unióban hiszünk, amely az egyenrangú nemzetek önkéntes együttműködésén alapul, egy olyan szövetségben, amely tiszteletben tartja a tagok egyéni méltóságát és erejét a szabad nemzetek szabad versenyéből meríti” –

– szögezte le Varga Judit Sepsiszentgyörgyön.

Tovább folytatjuk a nemzet határok feletti egyesítését

„Bármi megtörténhet. Egy dolog biztosan nem. A magyar kormány nem fogja föladni a stratégiai céljait. Nem adjuk föl, hanem tovább folytatjuk a nemzet határok feletti egyesítését, ahogy nem állunk le az elmúlt években megkezdett, kifejezetten sikeres gazdaságfejlesztési programjainkkal sem. Nem adjuk fel, hanem továbbfejlesztjük a magyar iskolákat és óvodákat. És nem adjuk fel azt a célunkat sem, hogy Szerbia minél hamarabb európai uniós tagállam legyen”

– közölte Nagy János államtitkár Szabadkán.

Ahogy egykoron, ma is a veszélyek korát éljük

„A kormány számára Magyarország biztonsága az első, Magyarország nem áll háborúban senkivel, álláspontunk világos és egyértelmű: nem fogjuk hagyni, hogy Magyarország belesodródjon a háborúba. Tűzszünetet és béketárgyalásokat akarunk”

– jelentette ki Latorcai Csaba államtitkár Hajdúböszörményben.
Kolozsvár
Kolozsvár, 2023. március 15. Résztvevők az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója alkalmából tartott kolozsvári megemlékezésen 2023. március 15-én. Fotó: MTI/Kiss Gábor

„Háborús időkben templomot építeni, ez a béke forradalma”

„Ma is béke kell ahhoz, hogy kimaradjunk a háborúból, ha pedig béke van, szabadság is van”

– jelentette ki a nemzeti ünnep alkalmából Kolozsvár Főterén mondott beszédében Varga Mihály pénzügyminiszter.

„Mit kíván ma a magyar nemzet? Legyen béke, szuverenitás és egyetértés”

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc a legjobb példája annak, hogy ki kell állni az igazság, a jogaink és szuverenitásunk védelmében, és ki kell állni azért, hogy ma az igazság a béke oldalán áll

– jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó szerdán Pozsonyban, a Medikus kertben lévő Petőfi-szobornál tartott ünnepi megemlékezésen.

A béke pártján állunk, ki kell maradnunk ebből a háborúból, viszont „szárazon kell tartanunk a puskaport”

Újra a veszélyek korát éljük, azzal kell szembesülni, hogy a szomszédságban háború dúl, amelyből a magyaroknak ki kell maradniuk

– mondta a honvédelmi miniszter a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület kishuszártoborzó rendezvényén.

Készen állunk szabadságunk védelmére!

Kövér László ünnepi beszédében hangsúlyozta, a neves államférfi monoki szülőhelyéről és szobra mellől ma azt jelenthetjük Kossuthnak, hogy az Istenben, hazában és családban hívő mai magyarok „21. századi regimentje felsereglett és nincsen híján lélekszámnak és a lélek erejének sem”.

Szijjártó Péter: a magyar nép ma is a szabadság népe

A magyar nép ma is a szabadság népe, Magyarország ma is a szabadság országa, és ha kell, szabadságharcos nép vagyunk – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a győri városházán, miután átvette a megyeszékhely díszpolgári címét. 

Kézdivásárhely
Kézdivásárhely, 2023. március 15. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára beszédet mond az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján tartott kézdivásárhelyi megemlékezésen 2023. március 15-én. Fotó: MTI/Kátai Edit

Potápi Árpád János: ma a békét kell megnyernünk

„Innen is üzenjük a világ hatalmasságainak Zrínyi soraival: Ne bántsd a magyart! Ne bántsanak senkit a magyarságáért, ne bántsák a nyelvükhöz, az iskoláikhoz, a hagyományaikhoz ragaszkodó kárpátaljai magyarokat sem” – jelentette ki Kézdivásárhelyen békét kívánva, hiszen – mint fogalmazott – „számunkra, magyarok számára nincs más alternatíva, csak a béke!”

Ízlelgessük: kishuszártoborzó – A Szalay-Bobrovniczky-Hende páros gyerekek között ügyködött….

Pin It on Pinterest