Nemzeti Színház: 150 millió mínusz – Rétvári államtitkár: na, bumm!

Mint arról beszámoltunk, Vidnyánszky Attila vezetése alatt a Nemzeti Színház igencsak gyenge évadot tudhat a háta mögött, számszakilag 150 közmilliót bukott. Azért nem látványosan foghíjasak az előadások, mert ajándék-jegyesekkel igyekeznek orvosolni a nézőhiányt.

Na jó, nem nézik, de …..

A Magyar Narancs nyomtatott számában részletesen elemzi a Nemzeti helyzetét, mint írják:

Elmerültünk a Nemzeti Színház számaiban és súlyos dolgokat láttunk – írtuk nemrégiben, amikor  lapunk nyomtatott oldalain hosszan foglalkozunk azzal, milyen folyamatok, hibák és tendenciák húzódnak meg a Nemzeti Színház tavalyi, katasztrofális nézőtéri adatai mögött – amelyeket a hvg.hu hozott nyilvánosságra.

A nagyszínpadon csak minden második néző fizet a jegyért…

Mit mond a Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti katasztrofális eredményére (közel két milliárd forintos állami támogatás mellett 150 milliós veszteség), az illetékes államtitkár?

Nos, Rétvári Bence annyit tudott mondani erre, hogy

ez nem gond.

Bővebben….

Rétvári szerint az előadásokra az „eladni szánt” jegyek 98 százalékban elkeltek. A veszteséges működés alól pedig azzal menti fel a színházat, hogy a Nemzetinek

„az általános színházművészeti tevékenységen túl nemzeti léptékben kell meghatároznia műsorpolitikáját”,

a színháznak

„olyan missziót kell felvállalnia, amely más teátrumtól nem várható el, ugyanakkor nemzeti identitásunk szempontjából nélkülözhetetlen”.

Rétvári emlékeztet rá, hogy a Nemzetiben ingyen nézhetnek meg előadásokat szervezett iskoláscsoportok, az

„előző évadban több mint kétezer olyan nézőt hívtak el ingyen a Nemzetibe, akik még soha nem járta színházban”.

– idézi az államtitkárt a hvg.hu.

TAO, te drága….

Nem véletlenül küzdött a Nemzeti Színház igazgatója olyan elszántan a tao-támogatás megszüntetéséért, hiszen ebből a – jegybevételhez kötött – támogatási formából csak 76 milliót sikerült összegyűjteniük tavaly.

Ehhez képest a tao-pótlására létrehozó alapból idén 400 milliót markolhat fel a Vidnyászky-féle színház, miközben több, korábban szakmailag és gazdaságilag is jól működő teátrum, a jegybevétele után beszedhető bevételnek csak a töredékét, adott esetben negyedét, ötödét kapta. Így jutott a csőd szélére a kényes társadalmi témákat is feszegető Átrium.

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük