Néppárti javaslat: nem kizárnák Deutsch Tamást, hanem megvonnának tőle minden frakció-jogot

A tervek szerint szerda este szavazhatnak az Európai Néppárt frakcióülésén arról, hogy szavazzanak-e Deutsch Tamás kizárásáról. A fideszes képviselővel szemben azért indulhat eljárás az osztrák Othmar Karas javaslatára, mert a Gestapo és az ÁVO módszereihez hasonlította a bajor Manfred Weber frakcióvezető érvelését arról, hogy aki betartja az uniós szabályokat, annak nem kell tartani a jogállami mechanizmustól.

A gestapózás elég rosszul sült el, Weber arról beszélt, hogy ami sok, az sok. Deutsch pedig már kétszer bocsánatot kért – írta a 24. hu.

Most úgy tűnik, hogy a fideszes képviselő kizárásáról végül nem lesz szavazás, ahogyan azt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter előrevetítette

A Fidesz azt is megüzente, hogy Deutsch kizárása esetén a többi magyar kormánypárti képviselő követné őt. A német néppárti küldöttség pedig nem szeretné kizárni a Fideszt, viszont Manfred Weber sem tudja arcvesztés nélkül elengedni a magyar delegációvezető kijelentését. Ezért a 24.hu információja szerint

nem Deutsch kizárásáról szavaznának, hanem arról, hogy minden felszólalási és egyéb jogot vonjanak meg tőle a pártcsaládban.

Az erről szóló, a portálhoz eljutott javaslat leszögezi,

  • hogy az Európai Néppárt értékalapú szervezet, amely egyetért az unió alapértékeivel, és azzal, hogy a szabadság, szolidaritás, demokrácia és a jogállam a Néppárt működésének alapja.
  • Támogatását fejezik ki Jean-Claude Juncker, Donald Tusk, Ursula von der Leyen és Manfred Weber törekvései mellett, amelyekkel a jogállami mechanizmus mellett álltak ki. A
  • Néppárt szerint a jogállami mechanizmus történelmi megállapodás, és büszkének kell lenni rá.
  • Elítélik Deutsch Tamás megjegyzéseit, amelyek szembe mennek az európai kereszténydemokrácia értékeivel.
  • Ottmar Karas levelét, amelyben Deutsch felfüggesztését kérte, nem veszik le az asztalról, csak a döntést napolják el.
  • A Néppárt képviselőcsoportja kinyilvánítja, hogy a Fidesz sorozatos unióellenes támadásai nem részei a Néppárt alapértékeinek. Szerintük a jogállam, a független igazságügy, a szabad média, a civil társadalom támogatása, az emberi jogok és kisebbségek védelme, valamint az európai integráció a Néppárt alapértékei.

Ezért a javaslat alapján megvonnák Deutschtól a képviselőcsoport nevében való felszólalási jogot,

nem lehetne árnyékraportőre és raportőre egyetlen ügynek sem, és minden a Néppárthoz köthető pozíciótól is megfosztanák. Emellett felszólítják a fideszes képviselőket, gondolkodjanak el azon, hogy az ő értékeik még megfelelnek-e a Néppárt alapértékeinek, és ha igen, akkor ezekkel összhangban cselekedjenek.

Az EPP-frakció más javaslatokat is tesz a dokumentumban

Ezek szerint felhívnák a fideszes EP-képviselőket arra, válaszoljanak, hogy alapvető politikai meggyőződéseik még kompatibilisek-e az EPP-ivel. A frakció az EPP pártcsaládot pedig arra szólította fel, hogy amint az egészségügyi lehetőségek ezt megengedik, hozzon végleges döntést a Fidesz tagságáról.

Jávor Benedek közösségi oldalán fűzte hozzá:

„Deutsch Tamás EPP frakciótagsága körül tovább folyik a küzdelem. Othmar Karas és mások javaslatával, amely szerint azonnal távolítsák el Deutschot a frakcióból, a hírek szerint Manfred Weber egy ellenjavaslattal él: ne zárják ki, de vonjanak meg tőle minden jogot, ne lehessen semmilyen parlamenti javaslatnak felelőse, ne szólalhasson fel az EPP frakció nevében a Parlamentben, és ne viselhessen semmilyen funciót.

Ebben az a szép, hogy az összes létező opció rossz tulajdonságait egyesíti:

  • a porba alázza Deutschot, akinek ezek után alig marad más választása, mint önként kilépni a frakcióból.
  • Megalázza a többi fideszes képviselőt is, akiknek végig kell nézni, ahogy a delegációvezetőjüket nyilvánosan pellengérre állítják, és nekik se nagyon marad más választásuk, mint szolidarítani Deutschcsal, és vele együtt távozni, vagy hasonlóképpen lemondani minden funkcióról a frakcióban.

Azaz a Fideszt lényegében nem lehet így az EPP-ben tartani, ha ez lenne a cél

Mindezt úgy, hogy közben azért

az EPP önmagát is megalázza, azzal, hogy mindannak dacára, ami az elmúlt hetekben történt, még mindig nem képes elszánni magát arra, hogy valamilyen érdemi döntést hozzon a Fideszről, még mindig megpróbálják valahogy megoldani okosba, hogy úgy is tűnjön, mintha történne valami, de azért ne is történjen semmi.

A végén aztán a kecske is éhes marad és a káposzta is elfogy. Méltó korona ez Manfred Weber ostoba életművén.”

Brüsszel

One thought on “Néppárti javaslat: nem kizárnák Deutsch Tamást, hanem megvonnának tőle minden frakció-jogot

  • Tényleg méltatlan a Néppárt tökölődése dajcs körül. Ő egy elszabadult hajóágyú, értékrendje – ha van is – ismeretlen, értéktelen, érdektelen. Tudom, hogy a Néppártnak esetleg szüksége van a fide$$ szavazataira, de ilyen áron én nem vállalnék egy ilyen tagot. Még felfüggesztve, elhallgattatva se, mint ahogy a lakásába se engedi be a hazug rablótolvajt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük