NER-banditák „jogot” alkotnak – „kormányrendelet” klasszikus példája a kamu-jogalkotásnak

A XI. 25-én megjelent, az egyetemi félévek érvénytelenítéséről szóló „kormányrendelet” klasszikus példája a kamu-jogalkotásnak, a „joggal” való visszaélésnek.

E rendeletre  hivatkozva közölte az SZFE „kuratóriuma”, hogy nem tekinti érvényesnek a félévet

Részlet az SZFE HÖK tegnapi közleményéből:

A mai napon az Oktatási Jogok Biztosa, dr. Aáry-Tamás Lajos, eljuttatta hozzánk több hétig tartó vizsgálatának a tanév felfüggesztésével kapcsolatos eredményét, melyben egyértelműen kimondja, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást a Színház-és Filmművészeti Egyetemen. Az Egyetem polgársága igazolta, hogy az oktatás az intézmény falain belül rendben zajlik, így a fenntartónak semmilyen alapja nincsen a tanév akadályoztatására.

Állásfoglalásában felszólítja a Színház-és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának tagságát arra, hogy feladatukat a törvényben meghatározott módon, a hallgatók alkotmányos jogát betartva lássák el.

Ez a szöveg a vizsgálatnak, amely tovább folytatódik, részjelentése. Sajnálatos, hogy – legalábbis egyelőre – mintegy elismeri a „kuratórium” jogszerű(?) létét, de azt kétségtelenül kimondja, hogy a félév felfüggesztésének nincs jogalapja, a hallgatók hitelt érdemlően igazolták, hogy az oktatás rendben zajlik.

A „kuratóriumot” ez nem érdekli  és annak pontos megjelölése nélkül, hogy a hivatkozott kormányrendelet mely pontja alapján jár el, „felfüggeszti” a tanévet…

A történtek ismét igazolják, hogy a kormány bármikor kész a „jogszerűség” vékony leplében banditák módjára beburkolózni.

Hasonló önkényes eljárásra bőven találunk példát, lássuk mondjuk kettőt

Ha a kormány megkíván valamit, „jogszabályt” alkot a „különleges gazdasági övezetekről”. Teheti: ha az alkotmánybíróság elé kerül az ügy, nyugodt lehet – belátható időn belül nem fogják tárgyalni. S ha mégis, akkor sincs mitől tartania…

Aztán van jogszabály a „kiemelt nemzetgazdasági beruházásokról”. Ez a szabály nem azt tartalmazza, amit szerintem kellene, tudniillik azt, hogy a beruházó különös gondossággal köteles minden szabályt betartani – ó, nem, ellenkezőleg: mentességeket, könnyítéseket kap.

S mire használta a kormány e lehetőséget?

Egyszerűen arra, hogy bármire, amit meg akart csinálni, ráütötte a stemplit: kiemelt nemzetgazdasági jelentőségű… Sok ilyen eset volt, köztük a nemzetgazdasági szempontból teljesen jelentéktelen borzalom, a Szabadság téri megszállási emlékmű.

Nyilvánvaló a jog merőben formális, visszaélésszerű alkalmazása: a lényeg, hogy legyen valami „szabály”, amire hivatkozni lehet. Hogy maga a dolog tartalmi szempontból megfeleljen a „jogszabály” kritériumainak – már ha vannak egyáltalán -, az nem szempont. 

Valami hasonló történik most is. A kormány minden bizonnyal értesült az ombudsmani vizsgálat várható eredményéről, hát gyorsan, szerda éjszaka meghozott egy rendeletet, amely formálisan valamennyi egyetemre vonatkozhat, de csak az SZFE esetében alkalmazzák: az SZFE-re szabott rendeletről van tehát szó. Kísérteties a CEU-val való hasonlóság.

Az orbániai jogállamot minősíti, hogy nincs hatékony védelem a kormányzati banditizmus ellen: mire netán megszületik valahol valamilyen igazságos döntés, a kár jóvátehetetlen.

Előző posztomra utalok: ha rezsimváltás lesz, elkerülhetetlen a remélhetően békés, de forradalmi jogalkotás: a NER-banditákra szabott „jogrendet” föl kell számolni.

kormányrendelet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük