Néró, a költő

Nyugalom, nem latinóra következik, nem is történelem, írásunk főszereplője csak annyiban hasonlít a valamikori római császárra, hogy őt is Nérónak hívják. És költő is, csak nem lírikus, gyengéd lelkű irodalmár, hanem abban az értelemben nevezhető költőnek, hogy rengeteg pénzt elköltött, ami nem volt az övé.

Igen, Marco Polo del Nero a hír tárgya, a brazil futballszövetség volt elnöke, ugyanis a FIFA korrupció miatt örökre eltiltotta a sportágtól.

A FIFA etikai bizottsága pénteken hozta nyilvánosságra döntését, amely szerint a decemberben tisztében már ideiglenesen felfüggesztett sportvezetőt, a világszövetség végrehajtó bizottságának korábbi tagját a FIFA egyúttal egymillió svájci frankos (mintegy 250 millió forint) pénzbüntetésre ítélte.

A 77 éves Del Nero esetében a testület bizonyítottnak látta, hogy súlyosan megsértette az erkölcsi-etikai szabályokat, kenőpénzt fogadott el, részt vett a különböző klubtornák, kupasorozatok lebonyolításához, televíziós szerződésekhez, média- és marketingpiaci megállapodásokhoz kötődő korrupciós ügyletekben.

A sportdiplomata a Blatter-érában tagja volt a FIFA végrehajtó bizottságának, 2014-től vezeti hazája labdarúgó szövetségét. 2015, a FIFA-botrány kirobbanása óta a letartóztatástól tartva nem meri elhagyni Brazíliát, még a válogatott idegenbeli szerepléseire sem megy el.

A Del Nero-ügyhöz azért annyit tegyünk hozzá, hogy a szépnevű úriember 2015-ben igan sietve hagyta el Zürichet, ugyanis a FIFA többi korrupcióba keveredett vezető tisztségviselőjét ott egy kissé lecsukták – ő még elkapta a riói gépet, de otthon sem fogadták tárt karokkal: azonnal felfüggesztették elnöki pozíciójából, előbb száznyolcvan napra, aztán még egyszer ugyanannyira, végül pedig meg is fosztották tisztségétől, elvégre nem kis árnyékot vetett a különben kiváló brazil labdarúgásra az ő rossz híre.

Az érdekes dolog, hogy miképpen lehet valakit teljesen eltiltani a focitól: nyilván, sportügyeket már nem intézhet, nem vezethet testületeket sem, abban is kételkednék, hogy pályára akarna lépni – de azért a tévében még nézheti a meccseket, remélem.

És ha nem nézheti, azt hogy ellenőrzik?

No, így járt, ezt a korrupt sportvezetőt utolérték, reméljük másokat is utol fognak. Azért pénze még kellett maradjon a szép napokból. Költheti nyugodtan, így lesz költő.

Előbb ég le Róma, mint Néró, ahogy elnézem a lenyúlt összegeket.

Szele Tamás

Sport Mindig

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük