Nesze neked MTA! – “Nem kívánok egy olyan rendezvényen szerepelni, amelyet cenzúráznak”

Lemondta a Magyar Tudomány Ünnepére tervezett előadását Kertész János Széchenyi-díjas hálózatkutató, a CEU tanszékvezetője. Az MTA főtitkárhelyettesének írt levelében indokol.

Indoklás

A Magyar Tudományos Akadémia főtitkárságának küldött levelében azzal indokolta visszalépését, hogy a mai hírek szerint az MTA letiltotta Vedres Balázs és Vásárhelyi Orsolya társadalmi nemek és hálózatkutatás kapcsolatáról szóló előadását, levelét pedig a Facebookon is közzétette.

“Az alábbi levelet küldtem az MTA főtitkárhelyettesének:

Tisztelt Főtitkárhelyettes Asszony!

Megdöbbenéssel értesültem, hogy munkatársaim, Dr. Vedres Balázs és Vásárhelyi Orsolya A nők és a férfiak szerepe és sikeressége a számítástechnikában nagy adatok alapján című tudományos előadását Ön kitiltotta a Magyar Tudományos Akadémia székházából „a társadalmi nemek tematika egyéb vonatkozásai miatt”, valamint nem engedélyezte A közösségi média jogi oldala című rendezvénynek a Magyar Tudomány Ünnepe keretében való megtartását

„annak politikai vonatkozásai miatt.”

Ezek az intézkedések botrányosak, a magyar történelem sötét korszakait idézik.

Ön felkért arra, hogy a Magyar Tudomány Ünnepe keretében tartsak előadást a hálózatelméletről. Ön nem tudhatta, hogy előadásomban az alkalmazások között meg kívántam említeni a korrupció problémájának hálózattudományi megközelítését. Ennek a témának is vannak „politikai vonatkozásai”. De ne aggódjon, előadásomat ezennel lemondom. Nem kívánok egy olyan rendezvényen szerepelni, amelyet cenzúráznak.

Üdvözlettel,
Kertész János
az MTA rendes tagja, egyetemi tanár
a CEU Hálózat- és Adattudományi Tanszékének vezetője
Széchenyi-díjas”

Az MTA betiltással ünnepeli a Magyar Tudomány Ünnepét

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük