Több mint egymillióan a New York-i karibi karneválon

Több mint egymilliónyian vettek részt hétfőn a New York Brooklyn negyedében rendezett hagyományos karibi karneválon. A felvonulással, parádéval, többféle kulturális rendezvénnyel gazdagított karnevált az 1930-as évek óta minden évben megrendezik, mindig a munka ünnepén, amelyet az Egyesült Államokban szeptember első hétfőjén tartanak.

A karneválnak kezdetben New York Harlem negyede adott otthont, majd 1969-től Brooklyn lett az utcafesztivál helyszíne.

Az egész napos karnevál a trinidadi rabszolgák felszabadítására emlékező menettel kezdődött, majd ezt követte a karibi térség országainak – köztük például Haiti, Barbados, Dominika, Jamaica, Grenada – hagyományos viseleteit és muzsikáját felvonultatók táncos menete. A színes zászlóerdőben vonulók között sokan álarcot viseltek, voltak, akik az arcukat festették ki, másokat különleges ékszerek díszítettek. A hangulat – az amerikai televíziók tudósításai szerint – a riói karneváléra emlékeztetett.

A környező utcákat már vasárnaptól lezárták. Az idei karnevált különlegesen szigorú biztonsági intézkedések közepette tartották: 13 ellenőrző ponton lehetett bejutni, fegyvert és alkoholt nem lehetett bevinni, a rendőri jelenlét mindenütt érzékelhető volt.

A mulatságot Andrew Cuomo, New York állam kormányzója nyitotta meg.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó:

Százezrek a Notting Hill-i karneválon Londonban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük