Magyarországon a földfelszínen is lehet majd atomhulladékot tárolni, nyilatkozta Lázár István, az Országos Atomenergia-hivatal főosztályvezetője az InfoRádiónak adott interjúban. Nyugodj meg, kedves magyar állampolgár!

Ide nekünk Paks 2-őt! Hamm, bekapjuk?

Új kategóriával bővült a radioaktív hulladékok köre, a nagyon kis aktivitású radioaktiv hulladékok osztályával. Ezeket, az új szabályozás szerint, nem szükséges föld alatti tárolókban elhelyezni. A Paksi Atomerőmű egyes blokkjának 2062-es tervezett leszerelésekor az összesen keletkező 27 ezer köbméter hulladék részeként 22 ezer köbméternyi nagyon kis aktivitású lesz, és 5 ezer köbméter esik az egyéb, magasabb kategóriákba.

Lázár István, az Országos Atomenergia-hivatal tárolófelügyeleti főosztályvezetője az InfoRádiónak elmondta, eddig kis, közepes és nagy aktivitású radioaktív hulladékokat különböztettek meg itthon, ez bővült ki az új kategóriával. Ezek közé tartoznak például munkaruhák, cipővédők, illetve olyan szerszámok, amelyek radioaktív anyagokkal érintkeztek.

“Ezek a típusú radioaktív hulladékok rövid felezési idejű izotópokat tartalmaznak, így várhatóan 100-200 év alatt lecsengenek a felszabadítási érték alá, vagyis ezek tárolására egy rövidebb távú megoldás is elegendő”

Kiemelte: ezalatt felszíni tárolást kell érteni.

Magyarországon jelenleg két radioaktívhulladék-tároló üzemel, egy Bátaapátiban, egy pedig Püspökszilágyiban, utóbbi feldolgozó is.

(forrás: infostart.hu)

Kapcsolódó cikkeink:

A Roszatom vezetőjével tárgyalt Orbán Viktor

Jávor Benedek: Paks2 engedélye szerint a múlt hét nem is létezett

“Mi a pöcsömért kell reklámozni a paksi atomerőművet?” – tényleg……

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét