Nicsak! Itt egy újabb 10 millió eurós (3.600 millió forintos) büntetés, amit ki fizet ki? Na ki? Hát mi, mindannyian! - Városi Kurír

Sorting by

×

Nicsak! Itt egy újabb 10 millió eurós (3.600 millió forintos) büntetés, amit ki fizet ki? Na ki? Hát mi, mindannyian!

A napokban 5,2 millió eurós kártérítést (kamatokkal és perköltségekkel együtt 10 millió eurót) hagyott jóvá a Világbank Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) a portugál torta- és kekszgyártó Dan Cake javára Magyarország ellen, elutasítva a magyar állam megsemmisítés iránti kérelmét – számolt be a Telex. Az ügy még 2006-ban kezdődött, és hasonlóan végződött, mint a Sodexonál.

Hirdetés

Jó drága torta…

Az ICSID döntéseivel foglalkozó Global Arbitration Review a nemzetközi választott bírósági szakemberek online felülete, amely felhasználóinak beszámol a döntésekről, fejleményekről. Most azt közölte: július 16-án kelt határozatban egyhangúlag elutasították Magyarország megsemmisítési kérelmét, a korábbi ítéletet és kártérítést helyben hagyva a Dan Cake javára. A Dan Cake magyarországi érdekeltségét, az induló Danesita Hungaria Kft.-t 1998-ban a portugál miniszterelnök avatta fel. 2006-ban azonban egyik beszállítója egy „10 ezer eurónál kevesebb” tartozás miatt a Danesita felszámolását kezdeményezte, ám hiába rendezték a tartozást, a Fővárosi Törvényszék végül felszámolta a vállalatot.

A portugálok szerint ezzel a magyar bíróság eljárása megsértette a két ország közötti beruházásvédelmi egyezményt, ezért vitarendezési eljárást indított: a Dan Cake 2012-ben nyújtotta be keresetét az említett ICSID-hez.

Itt már 2015-ben megállapították Magyarország felelősségét, 2017-ben pedig az összeget is meghatározták:

5,2 millió euró kártérítést kell fizetnie (kamatokkal és a perköltségekkel együtt mostanra ez több mint 10 millió euró), kerekítve 3,6 milliárd forint.

A magyar állam fellebbezett,

és a döntés megsemmisítését kérte egy 2018-as európai bírósági döntésre hivatkozva, mely szerint az Európai Unión belüli kétoldalú beruházási szerződések rendelkezései összeegyeztethetetlenek az uniós joggal (erre hivatkoztak a Sodexo elleni perben is, de akkor sem sikerrel).

Az új összetételű törvényszék a napokban megvizsgálta a kérelmet, de helyben hagyta a 2018-ban hozott határozatot és a kártérítés összegét, és elutasította Magyarország kérelmét, mondván, semmi kifogásolhatót nem talált.

Így járt a magyar állam két másik ügyben is:

az ICSID idén májusban 73 millió eurós kártérítést hagyott jóvá a francia Sodexo élelmiszerutalvány-szolgáltatónak, tavaly pedig nem érvénytelenítette a 23 millió eurós kártérítést sem, melyet egy másik francia utalványcégnek, az Edenrednek ítéltek meg. Ezek az ügyek 2012-re nyúlnak vissza, amikor a magyar kormány lényegében államosította a hazai utalványpiacot.

 

millió

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.