Nem kellett sokat várni, hogy a sebtiben kinevezett ifjú titána, Rácz Zsófia egy nyáron, Washingtonban elejtett megszólalására találjon az Index. Az interjúban némileg szembe ment az itthon szokásos kormánykommunikációval Oroszország megítélése ügyében.

Mint arról beszámoltunk, Novák Katalin Emmi-államtitkár mutatta be előszór a 22 éves joghallgató Rácz Zsófiát család- és ifjúságügyért felelős helyettes államtitkárként Facebook-oldalán. A bejelentés után rögtön kezdeményeztek egy jogszabály-módosítást is az ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkári pozíció esetében, hogy Rácz kinevezhető legyen, amit a parlament el is fogadott.

Washingtonban, a kinevezés előtt…..

Rácz Zsófia a Global Policy Institute podcast adásának vendégeként beszélt 2019 nyarán az Európai Unióról, a V4-ekről, Brüsszelről és a migrációról. A beszélgetés nagy részében pont úgy, és pont azokat elismételve, mint bármelyik kormányközeli szervezet bármelyik munkatársa egy átlagos napon a közmédiában.

Az Európai Uniót érintő külső fenyegetések kapcsán különvéleményt hangoztatott. A műsorvezető feltette a kérdést – miután a NATO mai, a Szovjetunió szétesése utáni szerepéről beszélgettek -, hogy ki fenyegeti ma Európát. Honnan érkezhet olyan külső fenyegetés, amivel komolyan kell foglalkoznia Európának, az Európai Uniónak? Irán, a terrorizmus, vagy Oroszország, amire Rácz azt feleli:

“Szerencsére a terrorizmus nem olyan nagy probléma Európában. Természetesen voltak ezek a nagyon szomorú és borzalmas esetek, de szerencsére ez nem egy trend. Azt gondolom, ha külső biztonsági kockázatokról beszélünk, akkor Oroszországot kell, hogy mondjam. Mert láttuk, ahogy Oroszország a dezinformációt, mint stratégia használja, hogy káoszt okozzon Amerikában és Európában. Ez olyan fajta fenyegetés, amitől leginkább nem félnünk kell, hanem felkészülni rá.”

A műsorvezető visszakérdez:

Oroszország tehát továbbra is problémás?

Rácz azt mondja:

“AZT KELL MONDJAM, IGEN.”

Érdekes lehet, hogy most mit válaszolna Washingtonban és itthon! Egy kört megérne, hogy kiderüljön mihez hű az újonc közszolga.

Forrás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét