Connect with us

Kerítésen túl

Nikki Haley: Trump nem volt tökéletes, de Biden egy katasztrófa

nikki haley
Megosztás

Donald Trump volt elnököt támogatja az amerikai elnökválasztáson Nikki Haley – ezt szerdán Washingtonban jelentette be a korábbi republikánus elnökjelölt, aki utolsóként szállt ki az elnökjelölti előválasztásból.

„Trump nem volt tökéletes, de Biden egy katasztrófa”

Az Egyesült Államok korábbi ENSZ-nagykövete, egykori dél-karolinai kormányzó a washingtoni kül- és biztonságpolitikai elemzőközpontban, a Hudson Institute-ban tartott előadásán arra a kérdésre, hogy Donald Trump vagy a jelenlegi elnök, Joe Biden a határozottabb nemzetbiztonsági kérdésekben, úgy válaszolt, hogy ugyan

„Trump nem volt tökéletes az erre vonatkozó politikát illetően, de Biden egy katasztrófa, így Trumpra fogok szavazni”.

Hiába lépett vissza?

Hozzátette, hogy az előválasztásoktól való márciusi visszalépésekor elmondott szavai változatlanul érvényesek, vagyis szerinte Donald Trumpon múlik, hogy megszerezze azon republikánusok szavazatait, akik nem állnak mögötte. Nikki Haley arra utalt, hogy a visszalépése ellenére, az azóta tartott republikánus előválasztásokon viszonylag nagy arányú szavazatmennyiséget kap Donald Trump ellenében.
Március óta az előválasztások az elnökjelölti versenyt illetően formalitásnak tekinthetők. A választási naptárnak megfelelően megrendezik ezeket a voksolásokat annak ellenére, hogy Donald Trump március óta már rendelkezik a hivatalos elnökjelöltség megszerzéséhez szükséges delegálti voksokkal. A republikánusok az elnökjelölő konvenciójukat július közepén, Milwaukee városában tartják.
Ezen a héten Kentucky államban Nikki Haley annak ellenére, hogy visszalépett az előválasztási szavazatok mintegy 6,5 százalékát kapta meg, egy héttel korábban, Maryland állam előválasztásán pedig a republikánus szavazók 22 százaléka támogatta.

Elemzések

A volt kormányzó Trump mögötti kiállását elemzők jelentős politikai fejleménynek nevezték szerdán, különösen annak fényében, hogy a két politikus között az előválasztási küzdelemben kemény üzenetváltások voltak, helyenként személyeskedő kijelentésekkel.
Nikki Haley áprilisban főtanácsadóként csatlakozott a Hudson Institute-hoz.
A konzervatív külpolitikai- és nemzetbiztonsági elemzőintézetben szerdán tartott előadásában Haley bírálta a kongresszusi republikánusok egy részének külpolitikai megközelítését, amellyel a világban tapasztalható konfliktusoktól való távolmaradást ösztönzik, ugyanakkor határozottan és élesen kritizálta a demokratákat és Joe Biden politikáját. Kiemelte az elnök döntését arról, hogy Izraelnek szánt bombaszállítmányt tart vissza.

„Aligha tudok ostobább lépést elképzelni annál, mint hogy Joe Biden fegyvereket tart vissza egyik legszorosabb szövetségesünktől. (…) úgy fog bevonulni a történelembe, mint a főparancsnok, aki visszautasította ellenségeink megállítását”

-állította Haley.

Kapcsolódó

Nikki haley

Szerző