Örményország a tüntetők kezében

A kormányfőválasztás előtti utolsó órákban is tüntetések voltak az örmény fővárosban. Miután a hatalmon lévő köztársasági párt bejelentette, hogy nem indít jelöltet a posztért, nem maradt más komoly induló, mint az ellenzék vezetője. Nikol Pasinjan mellett több ezren demonstráltak vasárnap is, a tömeg a nép jelöltjének nevezte.

A tüntetők szerint most először van reális esély arra, hogy demokratikus módon leváltsák a lassan két évtizede hatalmon lévő politikai elitet. Ahogy az Euronewsnak nyilatkozó egyik tüntető is mondta, ő Brüsszelből repült haza csak azért, hogy támogassa az ellenzéket.

Egy másik tüntető azt nyilatkozta, hogy Örményországnak valódi demokráciára van szüksége, normális bérekre, emberi jogokra. Azt is mondta, elfogadhatatlan, hogy politikai nézetei miatt bebörtönözzenek valakit – ezzel arra utalt, hogy a nép jelöltjét néhány napja elvitték a rendőrök.

Az örmény ellenzéknek abból lett elege, hogy a túlzottan Moszkva-barát egykori elnök a hatalom megtartása érdekében a jogszabályok módosításával elérte, hogy kormányfő legyen.

Az ellenzék vezetője azt üzente a tüntetőknek, hogy a csatát megnyerték, de a háborút folytatni kell, keddig, vagyis a kormányfő választás napjáig maradjanak az utcákon és harcoljanak a jogaikért, a szabadságért.

(Forrás: Euronews)

Kapcsolódó:

A miniszterelnök lemondását ünneplik a tüntetők – Örményországban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük