Nincs kilakoltatás! – legalábbis a “veszélyhelyzet +15 nap” lejártáig

A veszélyhelyzetről szóló kormányrendeletek részletes szabályokat tartalmaznak a kilakoltatások felfüggesztéséről is. Erről számos álhír jelent meg az utóbbi napokban a médiában, illetve az internetes portálokon is.

Szünetelnek a kilakoltatások a veszélyhelyzet alatt

A kormányrendelet a veszélyhelyzet megszűnéséig tiltja a helyszíni eljárást és a hagyományos árverést, valamint a helyszíni eljárási cselekmények foganatosítását. Ezeket az eljárásokat a veszélyhelyzet megszűnését követően lehet lefolytatni, az eljárási cselekmény lefolytatására vonatkozó határidő azonban a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon újrakezdődik.

Tekintettel arra, hogy a járvány miatt sokan kerülhetnek nehéz helyzetbe,

a rendelet rögzíti, hogy ingatlan kiürítése iránt, azzal összefüggésben intézkedni, valamint ingatlan kiürítésére irányuló helyszíni eljárási cselekményt foganatosítani csak a veszélyhelyzet megszűnését követően lehet. Ezzel összefüggésben az intézkedés, eljárási cselekmény lefolytatására, a halasztásra, a jegyző értesítésére vonatkozó határidő a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon újrakezdődik.

További korlát,

hogy amennyiben a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. nap november 15. és április 30. napja közötti időszakra esik, akkor a határidő április 30. napját követő 15. napon kezdődik újra

A végrehajtó a végrehajtási eljárás során lefoglalt gépjármű forgalomból történő kivonása iránt a veszélyhelyzet megszűnését követően intézkedhet. A határidő itt is a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon kezdődik újra.

A végrehajtó

a természetes személy adós lakóingatlanának árverezése iránt (az ingatlan árveréséről szóló hirdetmény közzététele iránt) legkorábban a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon intézkedhet.

Mivel a veszélyhelyzet az ország egész területére fennáll,

így a kilakoltatásokra, árverezésekre sem kerülhet sor.

A járvány alatt az adósok védelmet élveznek azzal, hogy a kór elmúltával az eljárások megindíthatóak, legkorábban a veszélyhelyzet utáni 15. napon.

Forrás

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük