Nincs kiút: hova mehetnének egytonnás menekültek ezrei?

Évek óta aggódva figyelik a természetvédők az Északon ismétlődő drámát. Nyár végén és ősszel kétségbeesett rozmárok tömegei menekülnek Alaszka északnyugati partjainál a szűkös szárazföldre.

Az ok egyszerű: jég kellene nekik, de az már nincs

A rozmárok tökéletes úszók, s időnként több száz métert merülnek a tenger fenekéig, hogy táplálkozzanak. Utódaikat viszont a jégtakarón vagy a jégtáblákon hozzák világra. Ott szoptatják és dajkálják őket, így óvhatják meg a védtelen új generációt a ragadozóktól.

Csakhogy a jégtakaróval évről-évre egyre nagyobb a baj!

Az Északi-sarkvidék jege nyaranta a korábbiaknál nagyobb mértékben húzódik vissza…Egyre több bizonyíték van rá, hogy a rozmárok már nem találnak menedéket. Tömegesen a szárazföldre kényszerülnek, és ez számukra katasztrófát jelent.

Point Lay, Alaszka

A világ figyelme egy kis földdarabra irányul: ott fedezték fel korábban a levegőből az összezsúfolódott, hatalmas rozmártömeget. A rozmárok hiába kerestek jégtáblákat, és elcsigázva kapaszkodtak ki az eldugott Point Lay település közelében egy mindössze 1,6 kilométeres zátonyra. 2014-ben például a becslések szerint 35 ezren is torlódhattak a kis területen! Más években pedig tömegesen elpusztult rozmárok tetemeire bukkantak ugyanott.

A rozmártömeg összetorlódása ugyanis egyáltalán nem kockázatmentes: a szokatlanul szűk helyen pánik törhet ki közöttük, a csaknem egytonnás állatok agyonnyomhatják egymást.
Nem csoda, hogy az amerikai vadvédelmi szolgálat közzétette: menekülési útvonalak kialakításán fáradoznak, hogy a rozmárok elkerüljék az esetleges katasztrófát.

Forrás: ADN.com / Alaska.org / fws.gov

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük