Nincs mese itt a tél! – nagyon hideg hétvége vár ránk

Szerda hajnalban a még zömében borús téli idő, egyre inkább keletre húzódnak a havazások, de itt-ott havas-, fagyott és ónos eső is előfordul. Nyugat felől egyre nagyobb területen támad erősödő ÉNY-i szél és kezd vékonyodni a felhőtakaró.

Napközben

– Az ország nagy részén lecsökken a felhőzet, napos idő lesz.

– A Tiszántúl térségében délelőtt még borús idő, gyenge légmozgás és havazások várhatóak. A déli órákra várhatóan ott is megszűnnek a hóesések, majd délután vékonyodik a felhőzet, de ott csak rövid, átmeneti napsütés valószínű.

– A Tisza vonalától nyugatra erős, olykor viharos lökésekkel kísért ÉNY-i szél fúj, ami rontja a hőérzetet, pedig pár fokkal magasabbra emelkedik a hőmérséklet, mint kedden.

Éjszaka újabb szórványos hóeséseket okozó felhősáv éri el térségünket. Mérséklődik, DNY-ira fordul a szél. Többnyire északon és keleten várható havazás, délnyugaton, délen csak hószállingózások fordulhatnak elő. A Dunántúl térségében időszakosan havas- és ónos szitálás is válthatja a hószállingózást.

Csütörtökön újabb hidegfront okoz erősödő, időnként viharossá fokozódó ÉNY-i szelet.

– A Dunántúl felett csökken a felhőzet, kisüt a nap. A szakadozott felhőzetből itt-ott még lehet futó hózápor.

– A Duna vonalától keletre vastagabb felhőzet és egyre inkább keletre tolódó havazások várhatók. Késő délutántól kezd vékonyodni a felhőtakaró, de a keleti határszélen még este is lehetnek elszórtan hószállingózások.

Éjszaka országszerte mérsékelt fagyra kell készülni. Nyugaton szeles, csillagfényes, keleten, északkeleten felhősebb, szélcsendesebb idő valószínű. Számottevő csapadék nem várható.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

szerda reggel -3 – 0,

szerda délután délnyugaton +5, keleten +1 – +2,

csütörtök reggel -5 – -2,

csütörtök délután 0 – +4,

péntek reggel -4, északon -8 fok körül alakul.

<<FRISS HÍREINK!>>

Hideg téli hétvége

– Pénteken nagyrészt napos, főként keleten helyenként felhősebb idő várható, a Dunántúlon továbbra is erős északnyugati széllel. Délután keleten és nyugaton kialakulhatnak elszórtan gyenge hózáporok. Hideg lesz, északon és keleten már napközben sem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet.

– Szombaton már mindenütt fagypont alatti hőmérsékletre készülhetünk napközben is. Az ország nyugati felén még marad az erős szél, keleten gyenge, mérsékelt lesz a légmozgás. A felhőátvonulásokból, a napos időszakok mellett elszórtan alakulhatnak ki futó hózáporok, melyre nagyobb esély inkább keleten, valamint délnyugaton van.

– Vasárnapra megnyugszik az idő, túlnyomóan napos idő lesz, gyenge légmozgással. Tovább csökken a hőmérséklet. Estére nyugat felől egy melegfront felhőzete éri el hazánkat, éjjel pedig a Dunántúlon mérsékelt havazás kezdődik.(Eumet)

tél

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük