Lassan mondjuk, hogy a Fidesz is megértse: nincsenek név nélküli migráns-bankkártyák

A hazánkban a napokban elfogott Hasszán F. terrorista esete, amiről minden egyes valós, vagy vélt cupákot megpróbál lerágni a hatalom, már egészen Brüsszelig ér. “Nincsenek név nélküli bankkártyák a migránsoknál. A kártyatulajdonosok személyazonossága ismert, ezt havonta ellenőrzik is”- jelentette ki Natasha Bertaud európai bizottsági szóvivő szerdán Brüsszelben.

A görög-kártya

“A szóvivő a Magyarországon elfogott, az Iszlám Állam terrorszervezet tagjaként azonosított szíriai férfi magyarországi büntetőeljárására vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva arra emlékeztetett, hogy a pénzzel előre feltöltött bankkártyákkal a Görögországban már legálisan tartózkodó menekülteket támogatják az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala (UNHCR) által indított program keretében. A kártyát csak Görögországban lehet használni, más országokban nem” – adta hírül az atv.hu.

A kérdés azért vetődhetett fel, mer Halász János, a Fidesz frakció szóvivője szerint a Ferihegyen lebukott Hasszán F. terroristavezér, akit a magyar hatóságok fogtak el, rendelkezett ilyen anonim bankkártyával. Márpedig ha ez igaz, akkor azokat azonnal meg kell szüntetni, mert elmondhatatlanul nagy biztonsági kockázatot jelentenek, mondta a szóvivő.

ISIS-hóhér?

lefejezes
Képünk illusztráció

“A Fővárosi Nyomozó Ügyészség pénteken terrorizmus gyanúja miatt vette őrizetbe Magyarországon a szíriai férfit, aki három éve az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagja, és 2016-ban kivégzésekben vett részt. A 27 éves férfit 2018. december 30-án a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren ellenőrizték. A férfi hamis okirattal igazolta a saját és a vele lévő nő személyazonosságát, ezért a bíróság embercsempészés és más bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint három évre kiutasította Magyarországról.  A nyomozás adatai szerint az Iszlám Állam 2016-ban Szíriában, Homsz városban – bosszúból és a civil lakosság megfélemlítése céljából – egy helyi lakos mintegy 20 családtagját kivégezte, mert az megtagadta, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez, és a gyanú szerint a férfi ezekben a kivégzésekben vett részt.  Kelen László, a férfi ügyvédje az M1 aktuális csatornának korábban nyilatkozva elmondta, védence Görögországban kapta a bankkártyát, és havonta utaltak rá pénzt.” – fejeződik be az atv.hu cikke.

A magyar kormány mindent elkövet, hogy életben tartsa több más mellett az egész Európába érvényes anonim migráns-bankkártyák városi legendáját. Legnagyobb sajnálatára – mint most is – időről időre beleütközik az igazság falába.

Aki még most is hajlamos hinni a Fidesz narratívának, tegye fel magának a kérdést: miért lenne jó az unió vezetőinek, ha szántszándékkal terroristákkal árasztanák el a kontinenst?

Mi is az a „migránskártya”?

A HVG megkérdezte az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát, miről is van szó valójában: jelen esetben egy görögországi projekt, melyben azok vehetnek részt, akik 2015. január 1. után érkeztek Európába, elmúltak 18 évesek, és szigorúan beazonosították őket.

„Migránskártyát” csak elismert menekültek vagy menedékkérők kaphatnak,
felhasználásának feltétele pedig az, hogy a használója Görögországban maradjon, vagyis a Fidesz elképzeléseivel szemben épp az illegális mozgást igyekszik csökkenteni. A kártya nem használható külföldön, de ha meg is próbálná a tulajdonosa átlépni az országhatárt, érkezik egy jelzés a ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának a próbálkozásról.

Ez egy évek óta működő rendszer, melyet a világ válságzónáiban alkalmaznak. A támogatás összegéről a helyi önkormányzatokkal és hatóságokkal egyeztetnek. Görögországban például a bevándorlásügyi minisztérium és az önkormányzatok úgy döntöttek,

  • ha egy egyedülálló menekült olyan táborban, szálláson van, ahol kap enni, maximum havi 90 eurót kap
  • ha az étkezésről magának kell gondoskodnia, maximum havi 150 eurót (46-47 ezer forintot) kap
  • a maximális összeg, amit egy ötfős vagy annál nagyobb család kaphat, havi 550 euró (Forrás: merce.hu)

Kapcsolódó

Iszlám terrorista Magyarországon

 

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük