Kerítésen túlKiemelt hírek

NOB: tisztázza magát a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség a komoly és aggasztó vádak alól

sulyemelo

Reagált a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a német ARD műsorában elhangzott, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetséget (IWF) érintő vádakra.

A német közszolgálati csatorna szerint korrupciós ügyek miatt büntetőeljárás indulhat a szervezet elnökével, Aján Tamással szemben

Azt is állították dokumentumokra hivatkozva, hogy a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával.

A NOB hétfőn arra szólította fel a szövetséget, hogy

tisztázza magát a komoly és aggasztó vádak alól.

Az ARD vasárnap dokumentumokra hivatkozva arról számolt be,

hogy a súlyemelésben a 2008 és 2017 között olimpián és világbajnokságon érmes súlyemelők csaknem felét nem ellenőrizték a felkészülési időszakban, edzőtáborban. A Német Súlyemelő Szövetség elnöke, Christian Baumgartner és Antonio Urso, az Európai Súlyemelő Szövetség olasz elnöke pénzügyi szabálytalanságokról is beszélt a műsorban. Baumgartner szerint Aján – aki 1970-től az IWF alelnöke, 1976-tól 2000-ig főtitkára, azóta pedig elnöke – az évtizedek során felépített egy rendszert, amely lehetővé tette a doppingolás eltitkolását.

Az ARD beszámolt két svájci bankszámláról is,

amelyekre 1992-től 23 millió dollár érkezett, az összeg azonban nem szerepelt az IWF mérlegében. Urso évek óta állítja, hogy a NOB-tól érkező pénz egy része ott landol, s az olasz sportvezető szerint a számlák felett egyedül Aján rendelkezett. Szerinte 5,5 millió dollár sorsa tisztázatlan.

A NOB közölte,

a doppingszabályok betartatásáért kizárólag a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) felelős.

„A NOB teljes mértékben megbízik a WADA működésében, és elvárja, hogy az IWF egyszer s mindenkorra tisztázza magát a vádak alól. A NOB a WADA-hoz fordul annak érdekében, hogy minden személy távol maradjon az olimpiától, aki érintett a doppingkódex elleni állítólagos vétségekben”

– olvasható a közleményben.

A NOB visszautasította a

„Titkos dopping – az emelők ura”

című dokumentumfilmben elhangzott állítást, amely szerint nekik is birtokukban van a legtöbb olyan dokumentum, amelyeken a műsor alapszik.

Azt is közölte a NOB, hogy felállított egy fegyelmi bizottságot, amely kivizsgálja a 2012-es londoni olimpián bronzérmes Rattikan Gulnoi beismerő vallomásának következményeit. A 26 éves thaiföldi súlyemelő azt állította, hogy 18 éves kora óta tiltott teljesítményfokozókat kapott.

A MACS is belekeveredett

Az ARD műsorában az is elhangzott, hogy a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség által megbízott doppingellenőrök, a Magyar Antidopping Csoport (MACS, angolul HUNADO) munkatársai pénzt fogadtak el azért, hogy szemet hunyjanak manipulált doppingminták felett.

Erre reagálva a MACS közleményt adott ki, amelyben azt írták, értetlenül és felháborodva tapasztalták, hogy a dokumentumfilmben az általuk közölt tények egyáltalán nem jelentek meg,

„a Magyar Antidopping Csoport dokumentumokkal alátámasztott adatait a Német Közszolgálati Televízió teljes egészében figyelmen kívül hagyta”.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Forrás

About Author

Comments (1)

  1. Marta Brash

    Oszinten, hitte valaki, hogy pont ajan marad szuz? Remelem, Svajcnak van olyan torvenye, ami a bunesetek nyomozasanak esetere feloldja a hires banktitkukat? Vonatkozik ez a kerdesem arra az esetre is, amikor majd orban es meszaros, meg a tarsai buntenyeinek a vizsgalata fog folyni

Szólj hozzá!