Noé bárkája vagy luxusjachtok? – Egy balogiáda margójára

Balog Zoltán, egykori emberminiszter, püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke kedden a Berekfürdő tartott zsinati ülésen tartott beszédet többek között a járványról, a református törvények reformjáról és a református felsőoktatásról.

A koronavírussal kapcsolatban Balog azonnal a lényeggel kezdte:

szerinte a Covid-19

„nem Isten büntetése, még csak nem is Isten üzenete, ugyanakkor érdemes az ige fényében megvizsgálni.”

Így is tett hát a püspök, aki szerint ilyen globális, az egész világot érintő válság utoljára az őstörténetben volt, Bábel tornya vagy az özönvíz történetének idején, érdemes hát, így Balog, ezen ószövetségi szövegek alapján értelmezni a világjárványt.

„A határokat nem tisztelő embert figyelmezteti a járvány, aki azt gondolja, hogy büntetlenül át lehet lépni a teremtési rendben gyökerező határokat, lehet röpködni a világban, át lehet lépni a tudományok, a nemzet, a család határait”

– mondta Balog, amit nehéz másként értelmezni, mint hogy a globalizáción és az iparivá váló nemzetközi turizmus mellett a vírus terjedéséhez hozzájárult az is, hogy a nyugati világban család alatt mást (is) értenek, mint például Magyarországon.(forrás)

Gábor György vallásfilozófus közösségi oldalán reagált a fentiekre

“Próbálom megérteni, mire gondolhatott Balog Zoltán püspök (gondolt-e egyáltalán bármire is), amikor azt találta mondani, hogy a járvány figyelmeztetés, hogy nem lehet büntetlenül átlépni a határokat. „A határokat nem tisztelő embert figyelmezteti a járvány, aki azt gondolja, hogy büntetlenül át lehet lépni a teremtési rendben gyökerező határokat, lehet röpködni a világban, át lehet lépni a tudományok, a nemzet, a család határait.”

Tolmácsot kérek!

Én most nem mennék bele abba, hogy mit is jelenthetnek a teremtési rendben gyökerező határok, megmaradnék a püspök példatáránál. Röpködnek a világban? Nyugodtan hozzátehette volna, hogy ráadásul akadnak, akik még egy szaros futballmeccsért vagy egy római családi kiruccanásért is képesek röpködni a világban. Átlépni a tudományok határait? A tudománynak nincsenek határai, s a tudósnak épp az a dolga, hogy folyton-folyvást átlépje a határokat, az „akadémiai” vagy „dogmatikai” kánonokat, az elfogadott paradigmákat, anélkül, hogy ezért máglyára küldenék őt.

Ami pedig a nemzet határainak bűnös átlépését illeti, próbálná meg Balog püspök valamennyi globális kihívást, a gazdaságtól a környezetvédelemig, a pénzügyektől a világjárványokig, a kereskedelemtől a biztonságpolitikáig etc. kizárólag a Záhony és Hegyeshalom közötti térségben dűlőre vinni.

Amúgy Balog megnyugtatólag leszögezi, hogy a pandémia nem Isten büntetése, mégis a világjárványról a Bábel tornya és az özönvíz bibliai története jut az eszébe. Merész szövegértelmezés, annyi szent, de én a helyében nem mentem volna bele ebbe az exegézisbe.

Az özönvízről a mai Magyarországon mindenkinek könnyen eszébe juthat, hogy hasonló helyzetben ezek nem Noé bárkáját építették volna meg, hanem luxusjachtokat, amelyekre nem a családjukat és az állatokat vitték volna fel, hanem egyéb foglalatosságra alkalmas személyeket.

S a Bábel tornyát idehaza, a nemzeti határok között, manapság kizárólag a Mészáros & Mészáros cég építené,

így nem is kerülhetne sor a nyelvek összezavarására és a többnyelvűség kialakulására. Ezért aztán Lölőnek, Semjénnek és sokaknak másoknak nem is kellene egyetlen nyelvet sem megtanulniuk, elég volna számukra – mint eddig – az alapfokú magyar.”

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

 

balog

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.