A női párbajtőr- és a férfi kardcsapat is aranyérmes

A magyar női kadet párbajtőr-válogatott és a férfi kardcsapat is aranyérmet nyert hétfőn a korosztályos vívó Európa-bajnokságon, Szocsiban.

A  női párbajtőr szenzációs egyéni szereplése után

(első, második és ötödik helyezés), ráadásul címvédőként pástra lépve, nem lehetett kérdéses, hogy esélyes a magyar kvartett (Büki Lili, Dékány Kinga, Kolczonay Borbála, Muhari Eszter). Nem hiányoztak a “harci díszek”, a piros-fehér-zöld arcfestés, és az egységes, kétcopfos hajfonat. Utóbbi alól az edzők felmentést kaptak, ám az arcfestést nem hagyhatták ki.

A különleges üdvözlő köszöntés sem maradt el a lányoktól, és a győzelmeket sem hiányolhattuk! Elképesztően magabiztosan menetelt a csapat. Egy osztrákok elleni 45:25 volt a nyolcaddöntős bemelegítés, és a folytatás is elképesztően jól sikerült. Németországot 45:29-re, Izraelt meg 45:26-ra verték a mieink. Úgy jutottak el az ifjú hölgyek a döntőig, hogy nem volt “gyenge pont” a kvartettben, mi több, a nemzeti színű arcfestés sem mosódott el túlzottan.

A fináléban viszont a legnagyobb rivális,

a házigazda orosz csapat következett, amely jóval keményebb diónak ígérkezett az eddigieknél. Az is volt. A mieink az egész nap szenzációsan vívó Muhari Eszti vezérletével folyamatosan elhúztak, a nagyedik kör végére már öt volt az előny. És a különbség nem is akart fogyni egészen a nyolcadik asszóig, amikoris zárkózni kezdtek az oroszok. Eszti kéttusos előnnyel vette át az utolsó meccset, és akadt olyan pillanat, amikor egyre minimalizálódott a különbség. Olyan viszont nem volt, hogy egyenlítsen az ellen…! Eszti 44:43 után bevitte a mindent eldöntő, és számára a harmadik kadet Eb-aranyérmet jelentő tust (van még egy kadet Eb-je…), ami Szocsiban a második magyar aranyat jelentette! És már borulhattak is össze a dupla copfocskák és az arcfestett férfiemberek – valóban volt ok a kitörő örömre!

Büki Lili: “Magabiztosak voltunk az évközi eredményeink okán, de azért én nagyon izgultam életem első világversenyén. Nagyon jó volt ebben a csapatban vívni! Köszönöm mesteremnek, Plásztán Attilának, a szüleimnek, a barátaimnak, és mindenkinek, aki segített!”

Dékány Kinga: “Még fel sem fogom, hogy mit jelent Európa-bajnoknak lenni, nagyon izgalmasan alakult a befejezés… Szenzációsan zárult ez az Eb, még egyszer köszönöm mindazoknak, akiknek az egyéni verseny után! Galli Zsolt mesternek, szüleimnek, barátaimnak. Plusz még kabalafiguránknak, Jánosnak, aki a szezon eleje óta velünk van, ő is a siker részese.”

Kolczonay Borbála: “Újoncként lettem Európa-bajnok, nagyon örülök. Miként annak is, hogy beugróként nem ment rosszul a vívás. Utána pedig a kispadról kiabálva próbáltam segíteni… Köszönöm édesapámnak, aki egyben a mesterem is, édesanyámnak, barátaimnak, no meg a kutyámnak.”

Muhari Eszter: “Megnyugtató volt, hogy ilyen magabiztos győzelmekkel jutottunk el a döntőig, de azt is tudtuk, hogy az más meccs lesz… Hogy izgultam-e az utolsó asszóm közben? Persze, de sikerült a tusokra koncentrálnom. Megbeszéltük a lányokkal, hogy győzelem után befutnak hozzám a pástra, ezt semmiképpen sem szerettem volna kihagyni… Én is újra szeretném megköszönni mindazoknak a segítségét, akiknek az egyéni verseny után. Mester, Apa, Anya, barátok.”

Partali Csaba, válogatott edző: “Olyan szezont produkáltak a lányok, ami után csak a legnagyobb dícséret hangján tudok szólni róluk. A kadet körversenyeken minden alkalommal legalább tíztusos különbséggel győztünk, és most sem volt mindez másként a döntőig. De azt tudtuk is, hogy nem lesz egyszerű az oroszok ellen. Hát nem volt az… És most talán az is segített, hogy ez a négy lány nagyszerű csapatot, közösséget alkot. Igazán öröm volt velük egész szezonban dolgozni!”

Kadet női párbajtőrcsapat

Nyolcaddöntő: Magyarország-Ausztria 45:25 (Muhari +13, Büki +5, Kolczonay +1, Dékány -3).

Negyeddöntő: Magyarország-Németország 45:29 (Muhari +11, Kolczonay +4, Büki +3, Dékány +2).

Elődöntő: Magyarország-Izrael 45:26 (Büki +7, Muhari +6, Dékány +5, Kolczonay +1).

Döntő: Magyarország-Oroszország 45:43 (Muhari +3, Büki 0, Dékány -1).

Végeredmény: 1. Magyarország (Büki Lili, Dékány Kinga, Kolczonay Borbála, Muhari Eszter, válogatott edző: Partali Csaba, edzők: Plásztán Attila, Galli Zsolt, Kolczonay István, László István), 2. Oroszország, 3. Románia.

Fotó: Augusto Bizzi

A férfi kardozók csak a nap harmadik döntőjét vívták

Ezzel már ki is derülhetett – már aki eddig nem tudta… -, hogy a fiúk ugyancsak bejutottak a fináléba.

Előkelő rangsorolásuk okán nekik a negyeddöntőben kellett először pástra lépniük – ugyancsak címvédőként. Baaken Mátyás és Kaiser Balázs ott volt a plovdivi arancsapatban, ők duplázásra törtek, míg Rabb Krisztián és Urbán Tamás újoncként debütált sikerrel.

A magyar-német negyeddöntő a mostani kardhagyományok alapján akár szoros meccset is hozhatott volna, ám erről ebben az esetben szó sem volt… A mieink 45:23-ra iskolázták le a németeket. Az elődöntőben azok a románok következtek, akikkel tavaly a döntőt vívták tehetségeink. Most is izgalmasan indult a meccs, de azt szinte végig mi irányítottuk, mindenki hozzátette a magáét, és az utolsó asszó, melyet Rabb Krisztián vívott, már izgalommentesen alakult, a 45:40 inkább a románokra nézve volt hízelgő.

A férfi kardozók esetében is biztosra vehettük, hogy a legnehezebb az utolsó lépcsőfok lesz, az olaszok elleni finálé. És itt is úgy lett. Még akkor is, hogy rögtön a végére ugorjunk, ha az eredmény ugyancsak 45:40 lett.

Ezúttal Baaken Mátyás vitte a prímet,

de igazából kér lenne ebből a nagyon tehetséges csapatból bárkit is kiemelni… A magyarok már a második asszóban átvették a vezetést, és utána nem is engedték ki a kezükből azt. A négy-öt tusos (a vége felé már volt az hét is…) vezetést végig tartani tudták, és remek vívással védték meg Európa-bajnoki címüket. Baaken Mátyás, Kaiser Balázs, Rabb Krisztián, Urbán Tamás – igazán nagyszerű kis csapat! Néhány éves pauza után ismét elmondható, a magyar kardvívás utánpótlása méltó régi, nagy híréhez, és ennél nehéz nagyobb dicséretet találni.

Kaiser Mátyás és Rabb Krisztián kettőse az aranyérmet eldöntő találat után

Baaken Mátyás: “Kétszeres Európa-bajnokok vagyunk! Jól sikerült az egész nap, és örülök, hogy nekem is jól ment a vívás. Tavaly kicsit talán nehezebb volt nyernünk, de nem szomorkodok, hogy így alakult. Köszönöm a mestereknek, a családnak, a barátoknak, mindenkinek!”

Kaiser Balázs: “Nagyszerű csapat vagyunk! Az egyéni bronzommal együtt csodálatos Európa-bajnokságot zártam, nagyon boldog vagyok. Köszönöm azoknak, akiknek legutóbb, Kovács Laurának, Édesanyámnak és az Újpestnek.”

Rabb Krisztián, nem sokkal azután, hogy lejött az utolsó asszójáról: “Hú, nagyon boldog vagyok, elképesztően örülök ennek az aranyéremnek. Az egész csapatnak jól ment a vívás. Izgultam a végén, de sikerült! Köszönöm Somlai Bélának, Ravasz Etelének és a szüleimnek!”

Urbán Tamás: “Nem vívtam egyetlen asszót sem, mégis részese lehetek ennek a sikernek, és ennek a nagyszerű csapatnak, úgyhogy nagyon boldog vagyok. A srácok szuperek voltak, köszönöm a mesteremnek, Bódy Benjáminnak, Édesanyámnak és Édesapámnak.”

Ravasz Etele, válogatott edző: “Nagyon jól vívtak egész nap a srácok! Sőt, nem csak ma, hanem az egész szezonban, edzéseken és versenyeken egyaránt szépen teljesítettek. Természetesen a tavalyi siker után az érem volt most is az elvárás, és titkon bíztunk az aranyban is. Sikerült, büszke lehetek a fiúkra, és nagyon boldog vagyok!”

Kadet férfi kardcsapat

Negyeddöntő: Magyarország-Németország 45:23 (Rabb +8, Kaiser +8, Baaken +6).

Elődöntő: Magyarország-Románia 45:40 (Kaiser +5, Rabb +2, Baaken -2).

Döntő: Magyarország-Olaszország 45:40 (Baaken +7, Rabb +2, Kaiser -4).

Végeredmény: 1. Magyarország (Baaken Mátyás, Kaiser Balázs, Rabb Krisztián, Urbán Tamás, válogatott edző: Ravasz Etele, edzők: Decsi István, Kovács Laura, Somlai Béla, Bódy Benjámin), 2. Olaszország, 3. Románia.

(Hunfencing,hu)

Muhari Eszter győzött Szocsiban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük