Nőmentes Curva Nord? 0 41

A Lazio ultráinak röpirata

Elvileg, nagyon elvileg semmi sem tiltja, hogy valaki a Lazio stadionjának északi karéja iránt tápláljon romantikus érzelmeket. A baj akkor kezdődik, mikor már a hölgyeket is kitiltják onnan az érzemények miatt – meg a testi épségük védelmében.


Márpedig a Lazio ultrái pontosan ezt tették. Speciel nem a legsimulékonyabb, legdiplomatikusabb társaságról van szó, keményen antiszemiták is, tavaly negyvenezer eurós büntetést kaptak, mert meggyalázták egy mérkőzésen Anna Frank arcképét, és most sem csitulnak. Lehet, kevés volt a büntetés. Most, kérem, a női nemnek üzentek hadat. A Nápoly elleni szezonnyitó szombati meccsen a stadion minden ülőhelyére letettek egy röpiratot a következő szöveggel:

„Az északi karéj (Curva Nord) számunkra szent hely. Olyan környezet, ahol íratlan szabályok uralkodnak. Az első sorokra – mint mindig – úgy tekintünk, mintha lövészárkok lennének. Nem engedélyezzük nők, feleségek, barátnők megjelenését ott, szóval, ha ez a helyzet, ülj a tizedik sorba vagy távolabb! Aki a stadiont valami romantikus, nyugis találkahelynek tekinti, mint a Villa Borghesét, az inkább menjen máshova!”

A levelet „Direttivo Diabolik Pluto” írta alá az ultrák részéről, és elég jellemző is a neve. Hát akkor tisztázzunk néhány alapfogalmat.

A Lazio ultrái ebben az esetben két logikátlan dolgot is elkövettek: úgy beszéltek a stadion északi karéjáról, mintha a sajátjuk lenne, holott az ingatlan bizony nem az övék, hanem a csapaté és más tulajdonosoké. No igen, mondaná erre egy realista (nem Real-drukker), menj csak oda hívatlanul, majd meglátod, kié. Ez tény, csakhogy attól, hogy valamit erővel elfoglalunk, nem lesz a miénk: ha jön valaki, aki nálunk erősebb, kiverhet belőle, erről szól a történelem nagyobb része. A megszállással épp a jogunkról mondunk le, hogy a jussunkat követelhessük, hiszen magunk is törvényt sértünk.

A második hiba, hogy nem lehet nézőket kitiltani csak azért, mert nekünk úgy tetszik, hogy adott zónában hadiállapotot teremtsünk. Ha ez a levél figyelmeztetés lett volna, valahogy úgy, hogy „hölgyeim, kérjük, ne üljenek az első sorokba, nem biztonságos, a srácoknak néha elszáll az agyuk is, az öklük is”, az más lenne, de ez bizony kitiltás, diszkrimináció.

Hát kérem, ha a Lazio ultráinak szebb a világ nők nélkül, azt ők tudják. Olyan szemléletmód is van, csak épp akkor tessenek vállalni, nyíltan az egész világ előtt – mondjuk abban is biztos vagyok, hogy a hölgyek többsége is el tudja képzelni az életet Lazio-ultrák nélkül. De ilyen diszkriminációnak sportpályán helye nincs, ráadásul szégyellni valóan nagy hülyeség is.

Ja, mellesleg a büszke Lazio elbukta a meccset a Nápoly ellen 2-1-re.

További adalék: a nápolyi ultrák vaddisznóskodás helyett a genovai hídomlás áldozatairól emlékeztek meg, kegyelettel.

Kérem, lehet választani: ez is ultra, az is.

Van nőgyűlölő ultra és van olyan, aki a baleset áldozataira emlékezik.

Ultrája válogatja.


Szele Tamás

Sport Mindig

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb cikkeink

Hanks

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Kevesen gondolják, hogy a többi első látásra bonyolultnak tűnő dolognak, úgy a boldog …

brexit

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn A hangos brexit-pártiak külön zárványként vannak Brüsszelben jelen. Nem nagyon érintkeznek senkivel, de …

bator

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn A MÁV jó ötlettel állt elő, úgy döntöttek, hogy állomás-gondnokokat alkalmaz. A pici …

csizmadia

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Kálmán László nyelvész, közírói minőségében eleresztett egy posztot közösségi oldalán. Nem kötelező mindenben …

Pin It on Pinterest