Kerítésen innen

“…Novák elnökasszony most mellé nyúlt.. nem kicsit.. nagyon.. igaz a Holdról nem látszik…”

"...Novák elnökasszony most mellé nyúlt.. nem kicsit.. nagyon.. igaz a Holdról nem látszik..."

Négyszemközti megbeszélést folytatott a Cotroceni-palotában Novák Katalin magyar köztársasági elnök Klaus Johannis román államfővel és ugyan sűrű volt a programja, nem hagyta ki a Csíki sörözőt, ahol a rend kedvéért találkozott Kelemen Hunor RMDSZ elnökkel.

A hivatalos verzió

A szerdai találkozónak az adott jelentőséget, hogy legutóbb tizenkét éve volt hivatalos elnöki megbeszélés Bukarestben a magyar és a román államfő között. A kényes témákat kerülve, óvatosan nyilatkoztak a zárt ajtók mögötti tárgyalás után a felek az elnöki palotában tartott sajtótájékoztatón, ahol mindkét államfő azt hangsúlyozta, hogy a két ország kapcsolatának pragmatikusnak kell lennie.

„A legfontosabb, hogy meg tudjuk hallgatni egymást, és beszélni tudjunk egymással, akkor is, ha nem minden területen tejes az érdekazonosság és egyetértés”

– mondta a köztársasági elnök. Hozzátette:

Magyarország támogatja Románia schengeni övezethez való csatlakozását.

Amit kínosan kerültek…

Nem esett szó arról, hogy miért kellett 12 évet várni a hivatalos elnöki vizitre, Novák Katalin csak annyit mondott:

a feszültséget nem növelni, hanem csökkenteni szeretnék.

Szintén nem érintették Orbán Viktor tusványosi beszédét sem, ami komoly visszhangot és kérdés sem hangzott el ezzel kapcsolatban, mivel a magyarországi médiumok közül csak az MTVA és a Metropol tehetett fel kérdést.

A nemhivatalos vélemény…

Novák Katalin köztársasági elnök közösségi oldalán számolt be arról, hogy betért a Csíki sörözőbe:

Lehet, hogy a Csíki tiltott, de a beszélgetés szabad. Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettessel és a román kormány magyar tagjaival kötetlen körülmények között váltottunk szót komoly ügyekről. Közös célunk, hogy szülőföldjén biztosítsunk kiszámítható jövőt a Romániában élő magyarságnak. Elnök Úr, Miniszter Urak, Államtitkár Asszony, köszönjük a munkájukat!

A kommentekből….

“Draga elnokaszony ne az U D M re kepviseloivel targyajon hanem velunk a magyar nepel Romaniaba meg nem erti kik a kepviselok ???”

“Hogyne,ha úgy vesszűk Ceau idején is voltunk,vagyunk…r.m.d.sz hogyne persze,persze a köznép véleménye?á minek.”

“Meg szoktam válogatni, hogy egy korcsomában kivel ülök le egy asztalhoz.”

“A magyar nemzetet nem lehet betiltani, bármennyire is próbálkoznak sokan évszázadok óta ”

“Sajnálom Elnökasszony de az udmr képviselőivel tárgyalni egyenlő a nullával..azt hittem mielőtt tesz valamit információkat is kér az illető személyekről..most mellé nyúlt..nem kicsit..nagyon..igaz a Holdròl nem látszik”

“Ez a nacionalista irredenta soviniszta stílus ami irritáló tud lenni”

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

FRISS!

About Author