Dr. Novák Hunor: háborog több háziorvos, hogy ők már pedig akkor is rosszul akarják beadni az oltást! – A lesöpörhetetlen érv: “mi így szoktuk!”

Novák Hunor gyermekorvos először 2020 októberében hívta fel a figyelmet Orbán Viktor kamerák kereszttüzében való influenzaelleni “oltakozása” alkalmából, amikor “valószínűleg azt az oltást kapta, amit a (delta)izomba kell beadni, hogy “a videóban több szakmai hibát is láthatunk, amelyek nagyon elterjedtek, még napjainkban is tévesen oktatják sok helyen a fiatal orvosoknak az oltás beadását.

A Covid 19 elleni oltással sem más a helyzet….

“Döbbenetes: háborog több háziorvos, hogy ők már pedig akkor is ROSSZUL akarják beadni az oltást!”

-kezdte közösségi oldalán bejegyzését a doktor.

“Akinek nem inge, ne vegye magára, de sepregessünk kicsit a saját házunk táján! Mivel sok orvos kolléga követ, oldalam tudományos célokat is szolgál, nem csak a szülői tájékoztatást, ezért írok ezekről itt. Először is tisztelet a kivételeknek, hiszen sok orvos van, aki igényes munkájára, aki alázattal tanul és fejlődik, jól csinálja a dolgokat. A háziorvosok többsége jól adja be az oltást, az alábbi történet nem általánosítható, de mégis elég gyakori, ezért fontos erről beszélni.

Kiküldött a tisztifőorvosi szolgálat egy oktató videót orvosoknak,

amiben hazánk vezető védőoltási szakembere, dr. Kulcsár Andrea – akivel számtalanszor csináltam én is live adást, interjúkat – szépen lassan bemutatja, elmondja, hogyan kell JÓL beadni a védőoltást.

Hogy nem pofozgatjuk a beteg bőrét, nem csípjük össsze a bőrt, nem kell visszaszívni vállba adva az oltást stb. Szépen, lassan mutatja, hogy az is megértse, aki még soha nem adott be injekciót. Hasznos videó. A bőr szétlapítása különösen fontos, hiszen ha összecsípjük, a zsírszövetbe kerülhet az oltás izom helyett, így az akár hatástalan is lehet.

Erre egy háziorvosi csoportban érkeztek az alábbi kommentek orvos kollégáktól

Néhányan szóhoz sem jutnak, van, aki fel van háborodva, mert szerintük “szakmaiatlan” az oltás beadása így. És bár az egyik orvos leírja, hogy bár Kulcsár Andrea szerint nem kell visszaszívni, de ő azért inkább visszaszívja… No comment.

Tudja, hogyan kéne jól csinálni, de ő akkor is rosszul csinálja!

Bár a visszaszívástól nem lesz hatástalan az oltás szerencsére. Több, modern ismeretekkel rendelkező kolléga próbálja győzködni a tévhitekhez ragaszkodókat a kommentekben, de nincs egyszerű dolguk.

“Mi így szoktuk.” Ez lesöpörhetetlen érv.

Kulcsár főorvosnő vakcinológiával foglalkozik, hazánk egyik legprofibb védőoltási szakembere,

próbálja átadni a nemzetközi ajánlásokat, de sokan nem fogadják meg a tanácsait.

Több alázat! Erre volna szükség.

Én azt mondom: nem kell mindent elhinni se neki, se nekem. De nem is háborogni kell, hanem alázattal ráguglizni angolul, utána nézni, akkor kiderülne, hogy Kulcsár főorvosnő mutatja jól az oltás beadását.

Ez az a szemlélet, ami nagyon hiányzik hazánkban.

Nem az a szégyen, hogy valamit rosszul csináltunk. Hanem az, ha ez tudomásunkra jut, és nem nézünk utána, nem változtatunk a gyakorlatunkon, nem akarunk fejlődni, sőt: büszkén hirdetjük, hogy mi maradunk a régi rossz gyakorlatunknál.

Remélem, ez a poszt gondolatébresztő lesz sokaknak, és segíti a hazai mentalitás változását!”

Mit tehetünk mi, a “gazdatest”?

Nem gondolom, hogy a beoltásra jelentkezőnek lenne a feladata, hogy kioktassa a beoltót, miként tegye a dolgát, De! Az amúgy is teljesen összezavart “köz”, aki naponta hallja a tutinak mondottat “értőnek” hitt szájakból, majd pár óra elteltével annak az ellenkezőjét, szintén avatottnak véltektől, még azzal is szembesülnie kelljen, hogy az orvos, kezében a tűvel sem tudja pontosan, hogy miként döfjön. Hol élünk? Ez nem 2021 Magyarországa, az Európai Unió tagországa?

covid

2 hozzászólás

 • 2021.01.26 - 12:49
  Közvetlen hivatkozás

  Ebből is látszik hogy az egész egy nagy show, és OV nem kapott csak destillált vizet, hülyének nézik a népet.. tünjenek a fenébe !!

  Válasz
 • 2021.01.29 - 15:22
  Közvetlen hivatkozás

  Az evolúcióban érvényesülő természetes szelekció, hogy az oltás- és vírustagadó, konteo elméletek gyártói és
  hívői, szelektálódjanak ki az egészséges és normális gondolkodású emberek közül, azáltal, hogy megkapják a betegséget és megfulladnak.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük