Novák Katalin, az emberinek mondott minisztérium  államtitkára, a Fidesz alelnöke a Mandinernek adott interjút. A beszélgetés legtanulságosabb, leginkább elgondolkodtató részeit szemlézve, talán sikerül olvasóink számára is bemutatni, hogyan is vélekedik a Fidesz a családról, a másságról, a gender kérdésről vagy éppen az otthonszülésről.
[mnky_ads id=”4674″][mnky_ads id=”4666″]

Itt van már a Kánaán

 Az államtitkár számára is evidens, hogy a demográfiai kérdés orvoslása a leginkább meghatározó feladat a következő évekre. A népességcsökkenés több évtizede megoldásért kiáltó kórkép. Azt a közkeletű véleményt viszont kevésbé osztja, hogy ebben a folyamatban döntő szerepe lenne a fiatalok elvándorlásának, ez ugyanis szerinte, öt-tíz éve volt akut kérdés, mára azonban a helyzet megváltozott: több magyar állampolgár jön be, illetve vissza az országba, mint ahányan külföldre mennek. Igencsak feldicséri a Fideszt, így saját magát is:

“Itthonról nézve magasabbak a fizetések, ez igaz. Azonban ne felejtsük, a megélhetési költségek is magasabbak kint, illetve említhetünk néhány olyan területet, amelyet elsősorban a családosok tudnak értékelni. Nyugathoz képest Magyarországon ingyenes az óvodai ellátás, ingyenes vagy olcsó a gyerekek étkezése, és az iskola első kilenc osztályában ingyenes tankönyveket biztosítunk. Egy átlagos keresetű nagycsaládban a bruttó fizetés megegyezik a nettó fizetéssel. Ott van még a CSOK is, amellyel önálló lakáshoz juthatnak a fiatalok, ez Nyugaton az ingatlanárak miatt egyelőre kevéssé beteljesíthető vágyálom a pályakezdőknek.”

Mint a mesében, olyan lehet az élet az államtitkár szerint Orbán országában. Szerinte a CSOK megnövelte a gyermekvállalási kedvet, igazi segítség a családoknak:

“Az adatok azt mutatják, hogy minden harmadik CSOK-támogatott előre vállalt gyermeket, aminek a demográfiai hatása is mérhető, ugyanakkor tudom, hogy nehéz kijelentenie két fiatalnak, hogy tíz éven belül nagycsaládot vállalnak, ez igen nagyfokú elköteleződést igényel. Ezért gondolkodunk azon, hogyan tudnánk a nagycsalád felé vezető úton a kisebb lépéseket is még jobban támogatni.”

Novák álláspontja, hogy ki hogyan szül, ez kizárólag az ő dolga, amíg a baba életét nem veszélyezteti. Teljes mértékben megadják a szabadságot arra, hogy a szülésről és annak körülményeiről minden család szabadon dönthessen:

Kiforratlan vélemény a hálapénzről

” Van, aki a kórházat, és van egy – egyébként rendkívül kis létszámú – csoport, amelynek tagjai pedig az otthonukat tartják biztonságosnak. A következő évekre szóló terveinkben az is szerepel, hogy ne csak a lehető legjobb szülésélményt biztosítsuk a családoknak, hanem azt is, hogy a szülészeteken ne betegként kezeljék az édesanyát. Egy egészséges nő szülése a világ legtermészetesebb jelensége. Mivel a magyar nők döntő többsége a kórházi szülést tartja biztonságosnak, így a feladatunk e téren leginkább az, hogy kitaláljuk, miképp biztosíthatjuk ennek intimitását.”
[mnky_ads id=”3811″]
A szülészeteken mindennapos hálapénzről igencsak kétértelműen fogalmaz:

“A szülészetnél ez azért is nagyon nehéz kérdés, mert a szülés nem tervezhető, kiszámíthatatlan esemény, így nehéz elvárni, hogy egy orvos a munkája mellett a nap huszonnégy órájában rendelkezésre álljon. Bár egy jól képzett egészségügyi személyzet le tud vezetni egy szülést, a legtöbben még mindig akkor érzik magukat biztonságban (Nyugat-Európával ellentétben), ha egy általuk kiválasztott orvos van jelen a szülésnél. Kérdés, hogy elvárható-e egy orvostól, hogy minden ellenszolgáltatás nélkül a munkaidején túl is folyamatosan rendelkezésre álljon.”

A kilógó lóláb esete a genderekkel és a melegekkel

Novák Katalin osztja Kövér László meglátását gender-ügyben:

“egyszerűen nem tesz jót egy ügynek, ha túltolják. Sem az érintetteknek, sem a többségi társadalomnak. A gender-téma ráadásul összecsúszott a szexuális orientáció kérdésével”

Figyelem itt következik a lényeg, a meleg társadalom felosztása, azaz ugyanúgy gondolkodik róluk, mint a kommunistákról szokás a koalícióban, mert ugye “az én kommunistám jó komcsi a tiéd rossz”, de lássuk novák Katalin talán legszégyenletesebb mondatát:

 Vannak jó szándékú meleg emberek, akik csak nyugalomban szeretnének élni, és van egy kisebb, de nagyon hangos csoport, amelynek tagjai pedig folyamatosan provokálnak. Maradjunk a józan ész talaján! Egy kisfiú igenis különbözik egy kislánytól, vannak fiús és lányos dolgok, természetes és szerethető különbségek a két nem között.

Szerinte a magyar emberek – és a kormány is – toleránsak, nálunk mindenki a saját vallási és szexuális meggyőződése alapján élhet, ezt senki sem korlátozza.

Végezetül még maszatol egyet az álamtitkár

“Vannak férfiak és nők, és csak az ő kapcsolatukból tudnak gyermekek születni. Ha ezeket a nyilvánvaló igazságokat ma valaki kimondja, rögtön homofóbiát kiáltanak. Ez nonszensz. Számos olyan társadalmi problémát és kisebbségi élethelyzetet tudnék megnevezni, amelyek nem kerülnek annyira fókuszba, mint a szexuális orientáció. A jelentőségéhez képest felülreprezentált ez a probléma. Mondjuk ki, hazánkban stabil és kiterjedt jogai vannak a melegeknek, ami nagyon helyes.”

Az olvasóinknak kell eldönteniük, hogy saját élettapasztalataik, élethelyzetük alapján mit gondolnak akár a Fidesz hivatalos álláspontjának is tekinthető nyilatkozatról. Magunk is kíváncsian várjuk véleményüket

Hasonló

Magyar marad-e Magyarország? S Európa keresztény?

[mnky_ads id=”4668″][mnky_ads id=”4670″]

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Novák Katalinnak 100% igaza van. Gyermek csakis egy férfi és egy nő együttlétéből foganhat. Sajnálom azokat akik nem hajlandóak tudomásul venni a természet törvényeit.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét