Novák Katalin vonattal indult Volodimir Zelenszkijhez

Novák Katalin köztársasági elnök Ukrajnába utazik, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij elnökkel. Az orosz-ukrán háború kitörése óta ez lesz a legmagasabb szintű látogatás a magyar állam részéről.

Novák Katalin köztársasági elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására Ukrajnába indult. A magyar államfő vonattal utazik Lengyelországba és onnan Ukrajnába

– értesült az Index.

Mi lehet a látogatás oka?

Novák Katalin vélhetően többek között a kárpátaljai magyarokról is beszélni fog az ukrán elnökkel. A magyar államfő szívügyének tekinti a kint élő honfitársak sorsát, nemrég még kárpátaljai gyermekeket is fogadott a Sándor-palotában abból az alkalomból, hogy számukra és gyermekotthonokban élő társaik számára elindult az adománygyűjtés. Korábban egyébként a magyar államfő is csatlakozott ahhoz a közleményhez, amelyben tizenegy országelnök elítéli az október 10-én Ukrajnát ért támadásokat. A közleményben elfogadhatatlannak nevezték, hogy az oroszok atommal fenyegetik a világot.

Országaink nevében követeljük, hogy Oroszország azonnal hagyja abba polgári célpontok támadását. Nem hagyunk fel az erőfeszítéssel, hogy bíróság elé állítsuk a mai bűncselekmények felelőseit

– hangsúlyozzák közleményükben akkor az államfők.

Telefonos tárgyalás Orbán Viktorral

Idén júniusban az ukrán elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel beszélt telefonon, akkor Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról, valamint a magyar–ukrán együttműködés egyéb területeiről volt szó. A beszélgetés után az ukrán elnök Twitteren közzétett bejegyzésében azt írta, meghívta a magyar miniszterelnököt Ukrajnába. A látogatás azonban mindezidáig nem valósult meg.

Pin It on Pinterest