Sorting by

×

“Novák Katalin kitüntetése irónia volt, csak senki nem értette… Morus Tamáson kívül!”

Nekem most rettenetesen dagad és duzzad a keblem, ha Novák Katalinra és a friss kitüntetésére gondolok. Megkapta ezt a nagyszerű Szent Morus Tamás-díjat attól az ICLN (International Catholic Legislators Network) nevű magánszervezettől, amely a nyilvánosság teljes kizárásával évenkénti „magánbeszélgetéseken” törekszik a „barátságépítésre” – kezdte Gábor György vallásfilozófus bejegyzését közösségi oldalán.

A szervezet a Katolikus Egyház Katekizmusát követve

  • az abortuszt súlyos bűncselekménynek tartja,
  • az eutanáziát erkölcsileg elfogadhatatlannak,
  • a fogamzásgátlás esetén kizárólag az „önmegfigyelést”,
  • a „terméketlen időszak szem előtt tartását” tekinti „az erkölcs objektív kritériumaival összhangban lévőnek”,
  • a fogamzásgátlás minden egyéb formáját a gonosz megnyilvánulásának könyveli el.
  • Súlyosan erkölcstelennek tartja a mesterséges megtermékenyítés minden formáját,
  • vizsgálja a Szentírás és a közhivatal kapcsolatát, valamint
  • elősegíteni igyekszik a katolikusok sikeres helytállását a közhivatalokban.

Van persze itt még valami,

például az, hogy határozottan vallják, hogy az egyházat nem szabad semmilyen politikai közösséggel összetéveszteni, de ez a téves és regresszív gondolat csak azért maradhatott meg az alapelveik között, mert 2010-es létrejöttükkor még nem ismerhették Orbán Viktor 2011. évi CCVI. törvényét a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, amely törvény egyértelműen rendelkezett az egyházak és felekezetek hatalmi-politikai besorolásáról, s arról, hogy innentől ne a vallási és lelkiismereti szabadság alapjoga, hanem az uralkodó hatalom politikai érdeke és célkitűzése lehessen az egyházi státusz megadásának, avagy annak akár visszamenőleges hatályú elvételének a legfőbb kritériuma.

Szóval pici szívem, pici szám, boldogan és büszkén gratulálok a mi nagyszerű családokért felelős tárca nélküli miniszterünknek,

roppant mód büszke vagyok rá, s csak arra emlékeztetném, ha már Morus Tamásról (azaz Thomas More-ról) lett elnevezve az a díj, hogy Morus főművében, az Utópiában egy olyan királyról írt, akinek nem volt kedvenc vallása, s olyan

„törvényt szentesített, hogy mindenki azt a vallást kövesse, amelyiket akarja”,

továbbá

„ostobaságnak tartotta, hogy valaki erőszakkal és fenyegetésekkel kényszerítse az embereket arra, hogy amit igaznak tart, azt mindenki annak lássa… mindenkire rábízta, hogy szabadon higgye, amit akar.” (Morus Tamás: Utópia, Kriterion Könyvkiadó, Bukarest, 1974. 171-172. Ford. Kardos Tibor)

Hát ilyeneket üzen Novák Katalin ékességes díjának névadója.

Igaz, Morusnak Novák Katalinhoz képest sokkal könnyebb dolga volt, mert az uralkodó ugyan kivégeztette őt, de Morus mindvégig állhatatosan és keresztényi hitéhez hűségesen vallotta:

I die the king’s good servant, but God’s first”, vagyis A király hűséges szolgájaként halok meg, de elsősorban Istené vagyok.”

Vajon kié elsősorban Novák Katalin?

Forrás

A kommentekből….

“Szerintem az a kitüntetés irónia volt, csak senki nem értette… Morus Tamáson kívül!”

“Úgy csak Varga Judit tud Orbánra nézni, mint Novák Katalin….”

“Morus Tamás forog a sírjában …. ajánlom a róla készült 6xOscar díjat nyert filmet Fred Zinnemann rendezésében ” Egy ember az örökkévalóságnak”

“Brezsnyev megkapta a Nagy Orosz Anya (vagy valami ilyesmi) kitüntetést. Ezek után Novák művésznőnek a pápától kapott kitüntetés mellé kiutalnám a Legnagyobb Magyar Apa díjatis is.”

“Megáll az eszem, hogy mi mindent tudsz, és mennyi fontos információt, tudást zsúfolsz bele pontos idézetekkel egy-egy jegyzetedbe. Ha elolvasná Novák Katka, de nem olvassa el, nem verné a valagát a földhöz örömében.”

Kapcsolódó

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.