Nyakig a bűnüldözésben – egy másik emberrablás, tolmácsok és szakértők XII.

Furcsa, különös emberrablás volt ez is. Még így is, ennyi év után meg kell állapítani, hogy ennek az ügynek a nyomozása nem kis erőfeszítésbe került.

Gyanúsított a sértett

A szír üzletember M.Hammami kiterjedt pénzügyi kapcsolatokkal rendelkezett a világban. Egy francia bankkal különösen szerteágazó és rendkívül nagy összegű tranzakciókban vett részt, mint később kiderült persze csak egyoldalúan, megtévesztve mindenkit, szakembereket és ügyfeleket egyaránt.

De nem csak erről volt szó. Az érdi lakhellyel rendelkező, gyorsbeszédű és észjárású férfi szövegét még a több nyelvet beszélő, köztük arab nyelvjárásokban is jártas tolmácsnő, is nehezen tudta követni. Az már világos volt az elején, hogy az emberrablás “áldozata” nemzetközileg ismert személy akit számos rendőrség és titkosszolgálat figyelt és követett, nem csak pénzügyi manipulációi, de a fegyverkereskedelemmel kapcsolatos kötődései miatt is.

Bonyolult ügy volt ez, hasonló a már említett, néhai Stadler féle emberrabláshoz, ahol a kikupálódott egykori juhászt gyanúsítottként és sértettként is számon tartották és vizsgálták. M.Hammamival-val sem volt ez másképpen, legfeljebb más kiadásban. Sértett volt ő is egy emberrablásban és letartóztatott gyanúsítottá is vált egyben, horribilis összegű pénzügyi csalás miatt.

Az már csak hab volt a tortán, hogy a szírt kitiltották a magyar hatóságok az országból, de ügyvédi segítséggel, tán kapcsolati tőke bevonásával is felülbírálták a határozatot és megadták a letelepedési engedélyt annak ellenére, hogy a nagykövetség is kérte annak elutasítását. Titkosszolgálatok, politika, játszmák és a hozzájuk tartozó műveletek.

Őrző-védők is képbe kerültek

A szír védelmet kért egy állítólagos zsarolás miatt egy gazdasági társaságtól, amely erre volt szakosodva, és amelyről kiderült, hogy a védelem bizony nem volt más, mint az, hogy a szírt akarata ellen fogva tartották. A felderítés és a nyílt eljárás bonyolult történeti tényállást állapított meg. Hamis csekkek, banki tranzakciók, személyes szabadság korlátozása, magyar és francia pénzügyi érdekeltségek, szírek egymás közötti leszámolása, volt itt minden, ami egy bűnüldözőnek csemege.

Csak tájékozódási pontok

Sokan felvetik, hogy egy-egy ügy részletes nyomozását miért nem mutatjuk be teljes egészében. Több okból sem. Az elmúlt évtizedek bűnüldözési történéseiből válogatva csak tájékozódási pontokként kívánunk egyet-egyet bemutatni, tiszteletben tartva nem csak a személyiségi jogokat, de a minősített adatokkal járó kötelezettségeket is. A sorokból azért ki olvasható a sokféleség, a szakma sikereivel és sikertelenségeivel együtt, egy-egy kiemelt sztorival spékelve.

Ahogy megy az idő, az emberrablás után is egyre izgalmasabb történetek következnek, ha dióhéjban is. Távol áll tőlünk, hogy ócsároljunk bármit, vagy bárkit ezekből az évekből, még akkor is, ha egyébként bőven megérdemelnék. A szakma mindig fontosabb volt számunkra, mint a körülötte folyó árvalányhajas, szirupos, egyéni érdekeket mindenek fölé helyező, látványtervező tülekedés. Szóval a lényeg, hogy csak ezek szerint írjuk meg ezekről az esztendőkről visszaemlékezéseinket is.

Szakértők és tolmácsok

Mint ahogy fentebb már jeleztük, a szakértőknek és a tolmácsoknak  sok esetben kiemelt szerepük volt.  Bőbeszédű araboknál a tolmácsnak sem volt könnyű dolguk, egyszerű két szavas kérdésre is, a delikvens fél óráig válaszolt hadarva. Hammami ügyében sem volt ez másképp. A tolmács, különösen, ha ritka nyelvről volt szó, ügydöntő személyévé vált az eljárásnak.

A szakértők pedig, különösen a könyvszakértők, a pénzügyi, banki tranzakciókat illetően elengedhetetlenek voltak. Hamis csekkek, banki tisztviselők közreműködése, adtak munkát bőven nekik is. Most még csak az ORFK KVO-nál tartunk. Türelem, mert következik majd a KBI, az RSZVSZ, végül a FÜNYH, hát mit ne mondjak, ezek a szervezetek is adtak némi tennivalót, meg tapasztalatot, lehet majd belőlük mazsolázni.

A sorozat következő részében: KBI, az Agrobank és a látványtervezett házkutatás

Előzmény:

Nyakig a bűnüldözésben – Akasztó és a csecsenek, meg a kollegák XI.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük