Nyakig a bűnüldözésben – Kuzma Mihály nekrológ XIV.

Üsd be a google-ba nevét, Kuzma Mihály. Olvass el mindent és rémüldözz, hogy mindez nálunk és velünk történt nemrég. Így emlékezz rá, a nép egyszerű fiára, a hősre, aki a bűn ellen harcolt!

A közvetlen ok lehetett

Már több mint húsz éve, hogy a körülmények halálba kergették! Nagy szíve volt, benne pumpált a szakma iránti szeretet éppúgy, mint a megvesztegethetetlen elhívatottság. Nem könnyű pár mondattal emlékezni rá.

A tragédia váratlanul ért mindenkit. Mint derült égből a villámcsapás. Nincs okunk ma már kételkedni abban, hogy Misi önként vált meg az élettől. De az is joggal feltételezhető, hogy ha nem is közvetlenül, de közvetetten belehajszolták őt tragikus tettébe a körülmények. Besokallt, ő, aki vérbeli, lelkiismeretes bűnüldöző volt, és életét is arra tette fel. Összeroppant, attól, hogy lehetetlenné próbálják tenni azok, akiknek „viselt” dolgait igyekezett feltárni. Ezt a súlyt már nem bírta elviselni.

Az internetes hírek szerint a Békés megyei rendőrség vizsgálata azt állapította meg, hogy Kuzma Mihály nagy valószínűséggel a háza előtt zajló, nagy nyilvánosságot kapó kommandósakció miatt lett öngyilkos. Halála előtt két héttel ugyanis szokatlanul nagy erőkkel vonult ki a rendőrség Kuzma Mihályhoz: vagy negyven rendőr vette körül a Franklin utcai családi házát.

A hivatalos indoklás szerint a kommandósok benzincsempészeket kerestek, és nem tudták, hogy az alezredes éppen ott lakik. Bár órákig tartott a felhajtás, az igazoltatott személyek, ifjabb Kuzma, Kuzma Vali, a lány udvarlója és barátjuk ellen semmilyen eljárás nem indult. Nem is indulhatott, mert a helyszínen talált üzemanyag mennyisége még szabálysértési eljárásra sem volt elegendő. Két kocsi csomagtartójában találtak gázolajat, illetve benzint, származásukat Mol-számlákkal igazolták.

A kerti kupleráj reklám és a lefújt rendőrségi akció

Ifjabb Kuzma elmondása szerint, amikor az akció kellős közepén hazaérkezett, az apa a következő szavakkal nyugtatgatta őket: “Ne féljetek, ez nem nektek szól, hanem engem akarnak kinyírni.” Kuzma alezredes majd szétrobbant a dühtől. Felhívott telefonon egy magas beosztású rendőrtisztet (akinek kilétét homály fedi), és indignálódva kért magyarázatot a túlkapásra. A kommandó parancsnokának, Karakas Lászlónak pedig azt üvöltötte a kagylóba: “Tudom, ezt azért csináltad, mert a főnökeid előtt szóvá mertem tenni a kertedben díszelgő kuplerájreklámot.”

Tonhauser László írja a „Nem kérek bocsánatot” c. könyvében: „… 1998 elején odavágtatott hozzám Békés megye rendőrfőkapitánya és elég érdekes hangnemben a következőket mondta: „Hallom, hogy te, meg a KBI dolgoztok rám! Minek hiszel egy olyan elmebetegnek, mint Kuzma Mihály?” A már említett üzemanyagos történetet követően, melyet Misi háza körül szerveztek, Tonhausert felhívták telefonon a békés megyei bűnügyi vezetés részéről:

„A benzines akciót követő hétfőn telefonon felhívott egy kolléga és a megyei bűnügyi vezető „üzenetét” tolmácsolta. „ Mivel Kuzma úr gyanús ügyletekbe keveredett” lefújtuk az arra a hétre tervezett közös akciót, a nyilvánosház megbuktatását. Visszaüzentem a bűnügyi főnöknek, ha akar valamit, személyesen közölje velem. Megtette. Elmondtam neki, hogy nem értem mi köze van az akciónak ahhoz, hogy Kuzma Mihály bármibe is keveredett. Ennek ellenére az akció elmaradt” (forrás Tonhauser László Nem kérek bocsánatot Totem kiadó 1999.308-309 old.) Itt van a lényeg! Ezekben a sorokban van a kutya elásva. Mert nincsenek megoldatlan ügyek, csak ügyetlen megoldások vannak.

Kérdés, hogy a Gold Clubról volt-e szó és megfelel-e a valóságnak az, hogy ezt a helyet az akkori Kőrös-kommandó vezetőjének, Karakas Lászlónak a kertjében reklámozták?

Húsz éve, hogy meghalt, Kuzma Mihály r.alezredes. Nyugodjék békében! És ne nyugodjanak azok ma sem, kiket halála terhel! Mert a nyilvánosság soha nem évül el! És egyszer mindennek eljön az ideje!

A sorozat következő részében: Az Energol ügy a KBI egyik legnagyobb szakmai fiaskója

Nyakig a bűnüldözésben – KBI, az Agrobank és a látványtervezett házkutatás XIII.

Nyakig a bűnüldözésben – egy másik emberrablás, tolmácsok és szakértők XII.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük