Nyakig a bűnüldözésben – Ügyészség, 24. ÜMK meg a felsőbb szervek VII.

Egy kerületi rendőr-kapitányságon, főleg ha egy épületben volt a nyomozást felügyelő szervezettel, akkor meg kell emlékezni a korabeli ügyészségről is. És volt akkor még olyan is, hogy az indigó „ visszapofázott “.

Ügyészség

Egy kerületi rendőrkapitányságon, főleg ha egy épületben volt a nyomozást felügyelő szervezettel, akkor meg kell emlékezni az akkori ügyészségről is. Még rózsaszín nyomtatványon tartóztattak le azokban az indigós időkben. A határidők vonatkozásában különösen rászorult az állomány a szakmai, jogi segítségek mellett az ügyészség támogatására. Nagy tudású, megértő, de egyben szigorú is volt az ügyészség.

A munka mellett jutott idő azért a kikapcsolódásra is. Közös hajókirándulás, lazítással és szórakozással. Amikor visszafelé jött a hajó a Dunán és a Belgrád rakparton kötött ki, még nem gondoltam, hogy bűnüldöző pályafutásom is itt ér fejeződik be a közelben, távol a Harmat utcától- mondta a rendőrtiszt. Azon kevesek közé tartozott a hivatásos nyomozók közül, akiknek megadatott, hogy végigjárhatták a bűnüldözés minden lehetséges területét, különböző beosztásokban.

Visszatérve az ügyészségre és a hajókirándulásra, miután a már említett helyen kikötöttünk, az akkori ügyészség vezetője az istennek sem akart kiszállni, azt hajtogatva, hogy ő bizony csak Kőbányán hajlandó, kössön ki ott a hajó. Hiába mondtuk neki, hogy nem folyik arra a Duna, ő egyre csak azt hajtogatta, hogy majd ő megmondja, merre folyik. Alig tudtuk meggyőzni.

24 ÜMK

A 24. ÜMK abban az időben a Zalka Máté téren volt, és a velük kialakított kapcsolatot ugyancsak a szakmai együttműködés jellemezte. Volt ott akkoriban ott olyan ügyvéd is, aki ma már alkotmánybíró.

Az ügyészek közül is többen kerültek onnan magasabb beosztásba. Volt, aki a fellebbvitelire került, de olyan is volt, akiből APEH főosztályvezető lett. Nem is a nevek a fontosak, hanem azok a magatartások, melyek jellemezték őket. És persze cselekedeteik.

Felsőbb szervek

A felsőbb szervekkel abban az időben másfajta kapcsolatunk volt, mint a manapság kerületben dolgozóknak. Állambiztonsági munkatársak többször jártak nálunk egy-egy ügyben, hozták a sajtcédulát az adott ügy hatáskörbe vonásáról, fel a segédhivatalba, ügyirat ki, szőröstől, bőröstől, a sajtpapír pedig a helyére.

Sose tudtuk meg mi lett az üggyel. Különösebben nem bántuk, egy gonddal kevesebb. Vincze Lukács egykori főkapitánytól kezdve Pintér Sándorig bezárólag sok mindent megélt az ember akkoriban is, hiszen a BRFK-hoz tartoztunk egyértelműen mink is– mondta a rendőrtiszt.

Számára legemlékezetesebbek mégis Konczer István és Barna Sándor voltak. Őket név szerint is megemlítette. Konczer nem szerette abban az időben a loboncos hajú nyomozókat, egy darabig nem is tűrte a rendezetlen külsővel való megjelenést- mesélte.

Aztán Londonban járva a Yardnál bemutatták neki a hozzá hasonlóan lapáttenyerű, de hosszú hajú, ápolatlannak tűnő kábítószeres nyomozót, mint a ködös Albion legjobbikát, hazajőve már nem szólt sem a hosszú hajért, sem a rendezetlennek tűnő külsőért. Vegyüljetek el ti is, mondta.

A szegedi, néhai Barna Sándor más típus volt. Elvárásait videokazettán, kötelező állománygyűléseken közölte mindenkivel. A taxisblokád emlékezetes figurája volt, míg Göncz Árpád a honvédségnek tiltott meg bármiféle beavatkozást a taxisok ellen, addig Barna Sándor megtagadva az akkori belügyminiszteri parancsot, a fővárosi rendőrséget utasította erre. Mozgalmas idők voltak, vezénylésekkel a felsőbb szervekhez nem egyszer magunk is belekóstolhattunk a „magasságokba”. Ezekről majd egy másik alkalommal.

A sorozat következő részében: Kőbánya, minden rendőr általános iskolája felsőfokon

Előzmény

Nyakig a bűnüldözésben – KMK, ÜK, REF, kitiltás és a VB ellenőrzés VI.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük