Nyakon vágott a hajnali hideg, de azután….

Szombaton változó vastagságú, gyakran erős fátyolfelhőzet szűri a napsütést. Hajnalban 10 fok alatti hőmérséklet a jellemző, többfelé 5 fok körüli hideg lesz.

A hideg hajnal után:

kellemesen, az évszakos átlagnak megfelelően alakul a nappali hőmérséklet. Országszerte gyenge, vagy mérsékelt marad a légmozgás. Csapadékra nem kell számítani.

Éjszaka is eseménytelen idő lesz, az előző éjjelnél kissé már mérsékeltebb lehűléssel, de így is többnyire 10 fok alá hűl a levegő és lehetnek 5 fok körüli értékek is.

Vasárnap is nyugodt, változóan fátyolfelhős, napos vagy szűrt napsütéses idő lesz. Eső nem érkezik. A hűvös, hideg hajnalt követően gyorsan emelkedik a hőmérséklet. Az északi országrészben a sokéves átlag köré, délen már 2-3 fokkal a fölé várható a maximum érték. Általában gyenge, a Duna vonalában olykor élénkebb délkeleti szél fúj.

Este, éjjel a Duna vonalában, illetve a déli határvidéken tovább élénkülhet a délkeleti szél, másutt gyenge marad a légmozgás. Elvékonyodik, nagyrészt eloszlik a fátyolfelhőzet, csillagfényes, csapadékmentes idő várható a korábbi napoknál mérsékeltebb lehűléssel.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

szombat reggel 4 – 10,

szombat délután 20 – 25,

vasárnap reggel 6 – 13,

vasárnap délután 21 – 27 fok körül alakul.

A jövőhéten indiánnyár

Hétfőn és kedden alapvetően napos, csapadékmentes, egyre melegebb, kellemes idő várható. Időről-időre megélénkül a délkeleti szél. Enyhülnek az éjszakák is.

Szerdán, csütörtökön is folytatódik az átlagosnál több fokkal melegebb időjárás, de már több lehet a felhő, és itt-ott előfordulhat eső, záporeső, zivatargóc is.

Pénteken kettős fronthatás kialakulása körvonalazódik hazánk térségére. Szeles, változékony idő ígérkezik erősen és szakadozottan felhős időszakok mellett, elszórtan záporok, kiadós esők is érkezhetnek.

Szombati orvosmeteorológia

Enyhe melegfronti hatásra számíthatunk, szűrt napsütéssel. A frontra érzékenyek némi fejfájásra, fáradtságérzetre panaszkodhatnak. Egy-egy kávé, illetve egyéb koffein tartalmú ital elfogyasztása segíthet a frissességünk megőrzésében. Amennyiben ettől jóval komolyabb egészségügyi elváltozásokat tapasztalnak, forduljanak orvoshoz, mert lehetséges, hogy a betegség hátterében nem az időjárás áll. A reggeli órákban a hűvös idő miatt rétegesen, napközben már vékonyabban célszerű öltözködni. Esernyőre ezen a napon sem lesz szükség. A parlagfű pollenkoncentrációja továbbra is nagyon magas a levegőben, így az allergiás panaszok nem enyhülnek számottevő mértékben.

Forrás

hideg

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük