Nyári Krisztián a Billy Elliot-üldözésről – “Zsugorodik az agy a melegben”

A múlt hét – többek között – a “Stop Billy Elliot” – jegyében zajlott, ugyanis a musicalt, színpadra vivőit és engedélyezőit pellengérezte ki az Magyar Idők. A véleménycikk szerzője odáig jutott, hogy nem lenne túlzás megrontással vádolni a rendezőt, és azt, aki hagyta, hogy bemutassák a darabot.

Tendencia? Üzenet? Selyemzsinór?

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója véleménycikkben reagált a szerző kritikáira.

“Elaludtam volna három hetet? Hisz a Billy Elliotot, a később rendesen lesavazott musicalt csak június derekán kezdjük játszani… Aztán (számomra, mert az olvasóknak biztosan nem) leesett, hogy egy évvel később írja meg egy tavalyi élményét, ami azon túl, hogy a tegnapi újság semmit sem ér, az emlékek pedig megfakulnak-átszíneződnek, inkább kultúracsináló elővágásként értelmezhető, annak is szánták. Nehogy merszünk legyen ezek után kijönni a produkció új sorozatával, hisz Zsófia ezt kvázi előre megtiltja…(…) S hogy a rendszerváltás maradványaként (húszéves voltam…) vagy valamiféle „penetránsként” és „gyermekrontóként” bélyegezzen az, akivel életemben egy szót sem váltottam, és aki láthatólag információ híján van az Opera gyermek-, családi és nagycsaládos programjai, kiterjedt társadalmi és jószolgálati működése kapcsán”

Nyári Krisztián ró, irodalomtörténész

facebook oldalán írta le véleményét az eset kapcsán:

“a Pröhle Gergely vezette Petőfi Irodalmi Múzeum, a Hammerstein Judit vezette Balassi Intézet és az Ókovács Szilveszter vezette Operaház három nagyon különböző intézmény, abban mégis hasonlítanak egymásra, hogy olyan kormánypárti vezetőjük van, aki ad a művészi minőségre, és többnyire politikán túli, szakmai szempontokat próbál érvényesíteni. És abban, hogy a Magyar Idők Orbán János Dénes vezette kulturális rovatában hónapok óta penetránsan durva támadásoknak vannak kitéve, mert baloldaiként – vagy csak nem eléggé jobboldaliként – listázott műveknek és művészeknek is teret adnak.”

(Tévesen a kulturális rovatnak tulajdonította a cikket, ezért elnézést kért)

“Még három éve sem hittem volna, hogy erre az új világra éppen Ókovács Szilveszterrel együtt kell majd rácsodálkoznom. De lehet, hogy csak az agy zsugorodik a melegben”

– írja Nyáry. A teljes anyag alább olvasható.

Heinrich Himmler cikket írt a Magyar Időkbe

Ne buzizzzzz! – Ha Billy Elliot veszélyes, akkor mi Orbán gyűlölet politikája?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük