Nyer, vagy veszít Fidesz – a hatalomban marad! – Kipucolni Magyarországot herkulesi munka lesz!

Hőn szeretett Lajos francia király, e néven a XV., hosszasan és fölöttébb balga módon uralkodott gazdag és erős országában, de országlásának vége felé – szembesülve a történelmi reaalitással -, meglátta királyságának közelgő sanyarú sorsát, s állítólag halála előtt mondta volt, hogy „Utánam a vízözön“.

Orbán Viktor miniszterelnök mostanában dédelgethetne magában valamely hasonló tartalmú bölcs politikai aranyköpést,

mert könnyen lehet, hogy a jövő tavaszi választások után ki kell költöznie a Várból, a Karmelita kolostorból. (Igazi tragédia lenne számára!) Időszerű lehetne ezen elméláznia, mert az ellenzék láthatóan komolyan gondolja a szövetséget, és szervezkedik Felcsút nagy szülöttének megbuktatására. Hogy ez sikerül-e, az függ a járvány alakulásától, a gazdaság talpra állásától, a nemzetközi helyzettől, az Európai Unió és a kormány viszonyától, no és persze a választók hajlandóságaitól – nemkülönben a választás lebonyolításának tisztességétől. (No már, ha egyáltalán lesz választás, mert a járványra hivatkozva a 133 bátor vitéz a voksolást úri kedve szerint elhalasztathatja, ha Orbán megijed a vereségtől.)

Hanem a miniszterelnökre sokféle jelző aggatható, de félősnek nem mondanám

Itt van például az Európai Unióval és az Európai Néppárttal folytatott állandó szájkarate, amelynek évek óta nincs sem eredménye, sem komolynak ítélhető következménye. Most a Fidesz ugyan kapott egy jókora bal lengőt a frakciótól, ha úgy tetszik, a konzervatív demokrata Európától, de Orbán elkapta a buksiját, és a Fideszt (hipp-hopp – saját hatáskörben) kiléptette a pártcsalád parlamenti frakciójából. A Fidesz tagságát az Európai Néppártban már vagy két éve felfüggesztették, formális tagsága alighanem hamarost megszűnik, a Fidesz kipottyan az európai pártpolitika centrumából.

Lehetséges, hogy ez Magyarország kiléptetésének első formális fázisa az Európai Unióból?

Bármi lesz is a magyar kormány szerepe és megítélése Brüsszelben,

a Fidesz belpolitikájára ez nem lesz hatással.

Enyvestenyerű Pocaknagy a fideszes önkény jogával körülbástyázott feudális ki- és elsajátítási manővereket a lehetőségek végső határáig folytatja, s mind a belső forrásokból, mind az uniós támogatásokból kifacsarja még, amit lehet a választások előtt.

Közben igyekszik a már meglevő pozíciók mellé új és új hatalmi és gazdasági bázisokat kiépíteni, s mindenkit, akit lehet, a Fidesztől függő viszonyba kényszeríteni. A járvánnyal, gazdasággal pedig történik ami történik, előbb-utóbb vége lesz a pandémiának is, válságnak is, és akkor aztán a Fidesz győztesnek kiáltja ki magát, mert minden ember- és vagyonveszteségünk a Fidesz kommunikációjában könnyedén győzelemmé, sikerré magasztosul.

A tények ebben mit sem számítanak.

Orbán Viktor alkalmasint jövő tavasszal is győzelemre készül,

s az ezt elősegítő eszközökben nem válogat. De számol a bukás lehetőségével is, és a kudarc lehetősége sem izgatja valami nagyon, mert akkor is a hatalomban marad. Ha győz (bármely, utólag elfogadott vagy elfogadtatott módon) Magyarországnak annyi.

Orbán kivezeti az országot az Európai Unióból, mert már most nagyon elege van abból, hogy Brüszszel minden ilyen-olyan disznóságát felfedi, szerződésszegéseit, a nem végrehajtott bírósági ítéleteket, Magyarország önként vállalt, de nem teljesített kötelezettségeit újra és újra számon kéri.

Utána országunkban kiteljesedik a már bevezetett feudális rend a kedvencek szokásos előjogaival és a rendszerhez illő, gazdaságon kívüli erőszakkal. Ez a jövő egyik, világosnak tűnő változata.

De mi van, ha veszít?

Akkora vereség a Fideszt nem érheti, hogy kiessen a parlamenti padsorokból, tehát ott lesz neki a nemzet sorsáért aggódó, a kormány ellenőrzésére és bírálatára szegődött ellenzék szerepe. Ez a Fidesznek nagyon is testhez álló, kedvelt küldetés lesz, alkalmas arra, hogy a jövőre győzelmes ellenzék eleve küzdelmes kormányzását aláássa, és négy év múlva visszatérjen a hatalomba – immár végzetesen erősen.

Mert ha győz is az ellenzék, sikeresen kell kormányoznia. És a magyar viszonyok demokratizálásának feladatához képest Augiász istállójának kitakarítása – mondhatni – könnyed szórakozásnak tekinthető.

Ráadásul nekünk nincs a munkára képes Herkulesünk, csak egy kényszer szülte koalíciónk,

amelynek belső feszültségeit már az előválasztások idejére is alig sikerül csillapítani. S ha az előválasztás révén átmenetileg el is dőlnek a pártok közötti erőviszonyok, az alig remélhető, hogy a kormányzati munka idejére ezek tovább enyhülnek, hogy megszűnik a pártok közötti pozícióharc, s a koalíció szakértői kormány módjára kormányoz, sőt talán szakértői kormányt alakít. Az mindenesetre reményt keltő, hogy ismét van Civil Választási Bizottság, a pártok végre konkrét jelét adják annak, hogy a választási szövetséget és az előválasztást komolyan veszik.

Hanem a Fidesz uralja a végrehajtó hatalomtól független hatalmi szervezeteket,

az Alkotmánybíróságot, az ügyészséget, a bíróságok egy részét, a sajtóirányítást, és a sajtó nagy részét, az önkormányzatok sokaságát, és sok más intézményt. Kettős hatalom lesz, s a Fidesz képes lesz súlyos akadályokat gördíteni az új kormány és a törvényhozási többség terveinek megvalósítása elé, ha az ellenzéki szövetség nem szerez két-harmadot. Ezt pedig kevés jóslat és még kevesebb remény támasztja alá.

Mert jogállami eszközökkel fölöttébb nehéz lesz az ellenzéki szerepben végképp csak rombolni képes Fidesz ellenében egyszerű többséggel újra felépíteni a jogállamot.

Hacsak…

Meglehet, majd adódnak azért lehetőségek. A Fidesz leteszi a nagy esküt minden hazai és nemzetközi fórum előtt, hogy a magyarországi jogrend szilárd, demokratikus és megfelel az európai normáknak, sőt példát mutat más országoknak. Nos! Ha az ellenzék győz, Augiász magyarországi istállójának kitakarításához talán nem is kell mást tenni, mint a nemzet tényleges érdekeihez igazodva értelmezni és alkalmazni a Fidesz (állítólag) minden tekintetben alkotmányos törvényeit.

A helyesen megválasztott célokhoz rendelt alkotmányos eszközök talán elvezethetnek a valódi jogrend újraépítéséhez és a IV. Köztársaság alapjainak lefektetéséhez. Hiszen a Fidesz által összegányolt törvénykönyv is olyan, mint a Biblia, mindenre és mindennek ellenkezőjére található benne szabály, illetve példabeszéd.

Persze lehet, hogy mindez csupán amolyan dőre, kósza ötletelés, és

mi, az ősi turáni átokkal sújtott nemzet nem léphetjük át saját árnyékunkat.

Félő, hogy amíg a Fidesz szerepel a magyar közéletben, addig itt nem lesz sem új demokratikus kibontakozás, sem emberhez méltó élet! Mégis, megvalósítására érdemes lenne legalább kísérletet tenni! A jövő tavaszi választás erre mindenképpen jó kezdet lehetne!

 

felhivas

 

 

figyelmeztetés
illusztráció: V.K.
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

 • 2021.03.04 - 18:54
  Közvetlen hivatkozás

  Amennyiben a valasztas megtortenik, es BARMEKKORA aranyban, DE NYER az ellenzek – akkor a fidesz nevu bunszovetkezetet felszantani, soval beszorni, hogy irmagja se maradjon, es ne tudjon ujra osszeallni, mint egy rablobanda! Ezert mondom, hogy MINDEN ketelkedest, szethuzast felrerakni egymas kozt a partoknak, de valasszak meg Gyurcsanyt, akitol EGYEDUL tart a puhos! Senki mastol nem fel, barki mas lesz a ME, orban elsopri, mint a tollpihet. Nem lesz halas feladat elso ME-nek lenni orban utan, az elso ME bele is fog bukni, mert a magyar nemcsak aranyhal-emlekezetu nepseg, de mocskosul halatlan is: amit 12 evig elnezett orbannak, egy masodpercig sem fogja elnezni Gyurcsanynak, de akar Karacsonynak sem, vagy aki a puhos utan jon. Esznel legyen minden magyar, es menjen el szavazni az ellenzeki EGYETLEN ME jeloltre!

  Válasz
 • 2021.03.04 - 20:42
  Közvetlen hivatkozás

  Igen az ellenzéki pártoknak össze kell fogni, de Gyurcsányt nem szabad megválasztani, a régi hibái miatt,, bárki jobb Hadházy ,Karácsony vagy bárki más ,,mert rá nem fognak szavazni,,a fideszt le kell seperni a sakktábláról, csak az emberek józan eszére kell apellálni,,ennek a hitler másolatnak el kell tünnie( biztos nem hülye ,de hogy egy elmebeteg mániákus féreg az biztos)

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük