Augusztus 14-én nyit a felújított szegedi Móra Ferenc Múzeum

Megújult állandó kiállításokkal és érdekes időszaki kiállításokkal nyit újra augusztus közepén a szegedi Móra Ferenc Múzeum.

Fogas Ottó igazgató az új tárlatokat bemutató szerda sajtóbejáráson elmondta, hogy az elmúlt hónapokban teljesen megújultak a múzeum állandó kiállításai.

A közgyűjtemény csaknem negyven éves természettudományi tárlata teljesen átalakult, az új kiállítás az Alföld és a Tisza árterének állat- és növényvilágát mutatja be.

A preparátumok mellett Máté Bence természetfotós csaknem száz fényképét is láthatják majd az érdeklődők

A korábbiakhoz képest nőtt a kiállítás területe is, új múzeumpedagógiai foglalkoztatótermet alakítottak ki, ahol az érkező csoportok játékos, interaktív formában ismerkedhetnek meg a térség madárvilágával.

Szintén állandó kiállítás mutatja be a múzeum névadóját és egykori igazgatóját, Móra Ferencet. A látványos, az író műveit a középpontba helyező tárlat a természethez való meghitt viszonyán keresztül ábrázolja az író életútját és munkásságát.

Fotó: Frank Yvette/Délmagyarország

A díszteremben Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményének történetét tárják a látogatók elé

A festmény a közgyűjtemény tulajdonában álló szín- és szénvázlata mellett több a műhöz készült tanulmányt és az Országházban látható kép valós méretű, festővászonra készült reprodukcióját is kiállítják.

A másik, Gábor Áron rézágyúja címet viselő időszaki tárlat a 1848/1849-es szabadságharc székelyföldi hadjáratáról, az ágyúöntők és tüzérek munkájáról szól.

Fotó: Frank Yvette/Délmagyarország

A kiállítótérben más 1848-as ereklyék társaságában látható Gábor Áron egyetlen megmaradt rézágyúja is

A leglátványosabb állandó kiállítás minden kétséget kizáróan a Móra-tárlat lett, amelynek kurátora a szegedi író dédunokája, Vészits Andrea volt. A sötét erdőt szimbolizáló térben minden megfogható, kihúzható, a digitális, modern világ pedig ugyanúgy jelen van benne, mint a régi korok egyszerű játékai.

A múzeum augusztus 14-én 15 órakor nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

Forrás: Délmagyar/MTI

Kapcsolódó

móra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük