Akinek megvan a nyolc elemije, a Korányi intenzív osztályán repesve várják segédápolónak!

Értem én, hogy szükség törvényt bont, meg, hogy nem tolonganak a szakképzett ápolók akkor sem a Korányiban, -ahogy máshol sem- ha „a közalkalmazotti bértáblát meghaladó” javadalmazást ígér a kórház, de némi túlzásnak érzem, hogy a nyolc általános elvégzését igazoló papirossal a kézben valaki seperc alatt alkalmas legyen segédápolónak.

Nem is gondolnánk, mi minden múlik rajtuk!

Gondoljunk csak bele, hogy a kórházban fekvő, szeretteitől teljesen elzárt betegek mekkora odafigyelést, empátiát igényelnek, persze a szakszerű ellátáson túl. Nem biztos, hogy a felvetődő kihívásoknak csípőből megtudnak felelni azok a jelöltek, akiknek egyszerre kell megtanulniuk, hogy miként húzzák magukra a kötelező védőfelszerelést, mit hol találnak új munkahelyükön, melyik beteggel mit kell tenniük.

Amellett se menjünk el szó nélkül,

hogy mekkora lelki megterhelést jelent a sok beteg ember látványa, testi közelsége, vagy az, hogy meghal mellettük valaki. És ott van még az igény még egy-két jó szóra, egy simogatásra, bíztatásra tőlük úgy a bent fekvőnek, mint az értük az utcán, portán aggódó hozzátartozónak. Embert próbáló dolog lehet ez annak is, aki nem akkor lát életében először kórházi osztályt „bennfentesként”, hát még az odakerülő általános iskolát végzettnek.

A hír, ami a fentieket „szülte„:

„Intenzív osztályunk csapatába keresünk segédápoló kollegákat! Várunk, ha rendelkezel általános iskolai bizonyítvánnyal, előny, ha már dolgoztál egészségügyben. Fontos, hogy el tudd fogadni: fertőző betegekkel kell dolgozni, maszkban, védőfelszerelésben! A bérezésed a közalkalmazotti bértáblát meghaladó lesz!!!! Kérjük jelentkezésedet NE a FACEBOOK oldalon küldd el, hanem ide: apigtitkarsag@koranyi.hu Várjuk FÉNYKÉPES ÖNÉLETRAJZODAT! Ha komolyan gondolod a jelentkezést, akkor egy erkölcsi bizonyítványt is igényelj minél hamarabb!”

Dr. Kunetz Zsombor gyakorló orvos közösségi oldalán fejtette ki véleményét:

„Szerintem sem kell egyetemi végzettség a segédápolói munkakör betöltéséhez. Még azt is aláírom, hogy mi a balkáni egészségügyi rendszerünkben belefér, hogy egy „normál” osztályon elégséges minimum követelmény lehet a 8 általános, ahhoz, hogy a betegeket megetesse, tisztába rakja, ágyneműt cseréljen.

De nem egy intenzív osztályon, ott a betegből különböző csövek, madzagok jönnek-mennek ki és be. Nagyon könnyű itt akárcsak egy mozdulattal is befejezni az életveszélyes állapotban levő beteg kezelését és terápiáját.

Ráadásul aki itt dolgozik, annak sokkal inkább ismernie kell a szepszis-aszepszis fogalmát

Azt, ahogyan megakadályozzuk, hogy egy betegről a másikra terjesszük a kórságot. A mostani kiemelt COVID helyzetben ezt ugye nem kell magyaráznom, ahogyan azt sem, hogy a védőruha fel- és levétele megint csak komoly odafigyelést és a tanultak helyes értelmezését kívánja meg. Valahogy olyan ez, mint amikor egy fatelep tűzoltásához vízipisztolyos gyerekeket próbálnak meg toborozni.

Két dologra mindenképpen rávilágít ez a hirdetés, az egyik az egészségügy összeomlott nyomorúságos állapota, a másik pedig az intézmény és ezen osztály vezetésének igényessége. Amin az sem változtat, ha ellenérvként az merülne fel, hogy de hát ez mindig is így volt, sőt annál inkább.

Ne felejtsük Horváth Ildikó államtitkárt is innen kaptuk.”

Kövér László anno 2017

A házelnök a Várkert Bazárban rendezett esemény megnyitóján hangsúlyozta, hasonlóképpkiemelkedő Magyarország teljesítménye az orvosképzésben, a gyógyszergyártásban, a járványügyi ellátásban, vagy a természeti kincsként kezelt gyógyvizeink használatában. (Medicalonline)

 

Korányi

 

One thought on “Akinek megvan a nyolc elemije, a Korányi intenzív osztályán repesve várják segédápolónak!

  • Itt az eredménye annak, hogy az egészségügyben számottevő béremelés az orbán-kormány 10 éve alatt nem volt. Amikor az orvosok, és szakdolgozók tömegesen mentek külföldre, orbán legyintett, hogy majd visszajönnek. Bolondok lennének. Az orvosok, és a szakdolgozók kb három, négyszeres bért kapnak külföldön. Az orvosok „soha nem látott mértékű” béremelésre túl kevés, túl későn. A mostani fenenagy emeléssel az orvosok bére még mindig messze elmarad a nyugati országoktól. A szakdolgozók 20%-os emelése pedig röhejes. Orbán helyében olyan nagyon nem csodálkoznék,ha a járvány után nagyon sokan ott fogják hagyni az eü-t. Mert azzal, hogy nyilatkozatokban megköszönik a munkájukat, azért még a boltban nem adnak semmit. Hol van a pénzben kifejezhető megbecsülés? Állítólag majd évek alatt kapják meg a mittomén hány százalékos emelést. Érdekes, hogy pl áder pénzének duplájára, azaz másfél millióról három millióra kb 3 perc alatt szavazták meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük