Kultúra

Nyolc új viharjelző állomás a Balatonon

balatoni-viharjelzes

A katasztrófavédelem a balatoni régióban is folyamatosan fejleszti a viharjelző rendszereket ahogy a többi hazai tó partján,  a vizeken tartózkodók biztonsága érdekében – jelentette be  az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kommunikációs szolgálata csütörtökön.

Rendszeres fejlesztés

A közlemény szerint a “Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése a Balaton régió területén” elnevezésű projekt keretében várhatóan Balatonszepezdre, Balatonedericsre, Fenékpusztára, Balatonszárszóra és Tihanyba új parti viharjelző állomás kerül, Siófokon, Szigligeten és Keszthelyen pedig vízközepi állomás létesül.

Jelenleg a Balatonon kívül a Fertő tó, a Velencei-tó és a Tisza-tó partjainál üzemel viharjelző rendszer összesen 43 állomással. Ezek egy része már LED-es technológiával működik. Ez a technika  jobb láthatóságot és gazdaságosabb üzemeltetést biztosít – tették hozzá.
Mint írták, elsőfokú viharjelzés legalább óránkénti 40 kilométeres erősségű szél esetén lép életbe. Ilyenkor percenként 45 sárga fényű villanás jelzi a vízben és a vízparton tartózkodók számára a veszélyt. Ekkor úszni, csónakázni vagy a vízen bármilyen más sporteszközzel tartózkodni csak a parttól számított 500 méteren belül szabad. Óránkénti 60 kilométeres vagy annál erősebb szél esetén másodfokú a viharjelzés.  Ekkor a viharjelzőlámpák percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos úszni, fürdőzni, csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni.
A katasztrófavédelem arra kéri a nyaralókat, hogy a szabadidős programok tervezésekor és ezek közben is mindig vegyék figyelembe a viharjelzőrendszer figyelmeztetését, baj esetén pedig hívják a 112-es segélyhívó számot.
A viharjelzőrendszer állomásainak működéséről, az aktuális riasztási fokozatokról a katasztrófavédelem weboldalán, a www.katasztrofavedelem.hu oldalon, vagy a “Tavihar” nevű ingyenes telefonos alkalmazás segítségével lehet tájékozódni.

(forrás: MTI)

Kapcsolódó

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

http://varosikurir.hu/mikor-fogjuk-fel-vegre-hogy-a-viz-az-ur-akcioban-a-vizimentok/

About Author

Szólj hozzá!