Fónagy, a kaméleon

A Városi Kurír pontosan múlt péntek – a nyugdíj botrány – óta követi nyomon egy nyugdíjas újságíró kollégája levélváltását Fónagy János államtitkárral. Eddig a leveleket szó szerint közöltük, most viszont olyan -fogalmazzunk így – “személyes tartalom” is bekerült a legfrissebb levélbe, amit nem szeretnénk közzé adni, így kivételesen szerkesztett formában közöljük.

Államtitkár, Képviselő, Miniszterelnöki megbízott (és ki tudja még hány, nem publikus igazgatósági, felügyelőbizottsági tag, stb. pozíciókat is betöltő) Úr,

igazat kell adnom Önnek, mivel ténylegesen csak az országgyűlési képviselők javadalmazása mellett engedélyezett a nyugdíj folyósítása (más halandóktól eltérően), a reaktívált, főállást betöltőknél (ld. államtitkár) már tényleg a szüneteltetés lép hatályba. Ettől még a hétszámjegyű jövedelemhalmozás ténye megáll.

Mindenesetre elismerem, hogy az állítás megalapozatlan volt ezen egy tétel tekintetében és önmagát karrierje tükrében kizárja a nyugdíjasok táborából, ezzel együtt közösséget sem vállal velük.

Válasza igazán értékes, ahogy a kormányzó- és szatelitpártja kommunikációjának stílusát átvéve, az érdemi kérdésre nem reagál, pontosabban semmitmondó. Értékes abból a szempontból is, hogy a tegező viszonyt is semmisnek tekinti, holott azt egy személyes találkozásunkkor megerősítettük két- és többoldalúan a Dél-pesti Hitközségnél tett egyik szombatfogadási ceremónia során, de ez is azok közé az esetek közé tartozik, amikor vagy korára, vagy magas pozícióira tekintettel, orrát magasba tartva, eltekint a halandó (és magát is eltartó) polgár tiszteletétől.

(Itt következne az általunk kihagyott részlet)

Lényegtelen mindez, a kaméleon minden rendszerben kaméleon és van az a pénz, amiért kaméleon lehet.  A szakmát, a társadalmi hovatartozást felülírja a karriertörténet és az ennél kevésbé átkos rendszerben betöltött pozíciók, sőt párttagságok sora is.

Az Üdvözlettel OK, a tisztelet még hátrébb van – sokkal, de most már magázódva: szégyellheti magát!

F.G.

Az alábbiakban olvashatják a megelőző leveleket, amelyek – mint egy valódi drámában – szinte öntudatlanul készítik elő a végkifejletet.

Adok-kapok nyugdíj ügyben – Nyíltszíni levélváltás Fónagy Jánossal

 

Ki a bűnös?

Nem tartozik szorosan a történethez, de szerkesztőségünkbe  számos olyan üzenet érkezett, ami azt taglalja, hogy hányan és miként lettek rosszul,  a nyugdíj csúszása miatt.  Mi pedig csak várjuk, hogy a kormány megnevezze végre az illetékest, aki miatt mindez történt, mert azt azért senki sem hiheti komolyan, hogy bárki is hitelt ad a „semmi fennakadás nem történt” mantrát.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük