Ami jár, az jár! - Nyugdíjasok gyarapodása Orbánisztánban - Városi Kurír

Sorting by

×

Ami jár, az jár! – Nyugdíjasok gyarapodása Orbánisztánban

Plagi bácsi mondta a képünkbe ezt a kivételes önzetlenségről árulkodó mondatot lemondása után az őt megillető járandóságokról, s bizony igaza volt: ami jár, az jár! No hát itt van megint! Pártunk és kormányunk a mindennapi lét körülményei között mind nagyobb nehézségekkel bajlódó nyugdíjasok segítéségére siet, s november helyett már június elsejétől illő módon kiegyenlíti a nyugdíjak csökkenő vásárlóerejét.

Hirdetés

Már megjelent a Magyar Közlönyben

Merthogy ugyanis a fogyasztói árszínvonal a korábban számolt 3 százalékos növekedés helyett eleddig már 3,6 százalékkal haladta meg a tavalyi árakat, a jó kormány minden nyugdíjasnak 0,6 százalékos emelést ad június 1-től.

Így telik meg jóféle magyar forinttal a nyugdíjasok bukszája a gondoskodó állam jóvoltából Orbánisztánban. A minimális nyugdíjat élvezőknek havi 171 forint jut, ők vannak úgy 17 ezren. Kilenc nyugdíjasunk viszont ( a Népszava adatai szerint) 12 ezer forintot kap.

Aki pedig nagyjában és egészében átlagos ellátást élvez, az 850-900 forint körüli többletet talál majd számláján (vagy ennyivel visz többet a postás). Jut eszembe!

A juttatást – ki-ki januárig visszamenő hatállyal kapja, vagyis 5×0,6 százalék= kompenzáció. Átlagnyugdíjasnak 5×888=4440 Ft. (Ha már a június is benne lesz, akkor egy hónappal több.) A 2,5 millió nyugdíjas összesen 26 milliárd forint kiegészítést kap. (Álljon itt két nagyon /szörnyen/ demagóg összehasonlítás: a tervezett új nyíregyházi stadion költsége várhatóan eléri a 19-20 milliárd forintot, a motorversenypálya megépítésének kiadása pedig a 65-70 milliárdot.)

Amint látható, a nép iránti empátiával megáldott kormány a várakozásokat meghaladó infláció láttán legott a nyugdíjasok segítségére sietett,

s nem várt novemberig, amikor már törvényi kötelezettsége lesz kifizetni az áremelkedések miatti többlet-nyugdíjat, hanem a nyári kiadásokra készülődő időseket már június hónaptól megsegíti – egy összegben kiegyenlítve a szépkorúak veszteségeit. Sajnos a kormány jótékonysági akcióját mit sem befolyásolta, hogy

a Magyar Nemzeti Bank számításai szerint áprilisra időközben 5,1 százalékra nőtt az infláció, vagyis a kompenzáció mértékét valójában már most 2,1 százalékra kellett volna szabni.

No és persze mindenki egyformán 0,6 százalékot kap most is, az is, aki a minimálnyugdíjból tengődik, az is, aki szép summát kap nyugdíjasként.

Az már csak ráadás, hogy a nyugdíjasok fogyasztói kosarában rendszeresen megjelenő áruk átlagos áremelkedése általában magasabb az átlagos inflációnál.

Ők a lakásrezsi mellett jobbára ennivalóra költenek,

márpedig az olyan luxuscikkek, mint a leveszöldség vagy az alma ára mos-tanában az egeket veri, valamint sem a csirke far-hát, sem a kávé nem lett olcsóbb.

A mohó nyugdíjasok egyik-másik közkedvelt portékáját a Népszava is említi: az elmúlt egy évben az étolaj ára 21 százalékkal, a friss hazai és a déli gyümölcsöké százalék-kal 12 százalékkal emelkedett, a liszt 8,2 százalékkal, a cukor 7,6 százalékkal kerül többe, mint tavaly márciusban. (Virág elvtárs is megmondta a Tanú c. filmben, hogy nem kell mindig zabálni!)

Ez a 0,6 százalékos emelés a nyugdíjasok arculcsapása.

Volt már ilyen. A Horn-kormány idején a törvény előírása szerint kaptak a nyugdíjasok egységesen fél százalékos emelést, s a kormány akkor nem győzött mentegetőzni.

Az akkori, szocialista-szabaddemokrata kormánykoalíció bukásának egyik fajsúlyos tényezője volt az a fél százalékos nyugdíjemelés.

Ezt a mostani kompenzációt is kampánydumák kísérik – kiegészítve azzal az ígérettel, hogy az idén novemberben újabb kompenzáció lesz, ha azt a számok indokolják. És ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot ( a kormány 4,3 százalékot tervez) akkor még nyugdíjprémium is lesz valamikor, mert ezt is törvény írja elő. Amint látható Orbán Viktor és a Fidesz kormánya gondoskodó kormány, mindenki megkapja, ami jár neki. Kinek vaskos kiegészítés, kinek (a többségnek) egy fideszes jobbos lengő a szeme alá.

 

nyugdíj

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

3 hozzászólás

 • 2021.05.21 - 04:59
  Közvetlen hivatkozás

  “ahogy illendő” A fidesznek így illendő. minél kisebb a nyugdíj, annál többet tudnak ellopni. Ukránok aki egy percet sem dolgozott itt, egy Ft adót nem fizetett, csalással szerezte meg a magyar nyugdíjat, az szavazatért kap 310. – 320.000 Ft nyugdíjat. Kedves nyugdíjas, miért nem megyünk a Parlament elé, vagy a várba a Karmelita kolostor elé ?

  Válasz
 • 2021.05.21 - 05:03
  Közvetlen hivatkozás

  Menjünk SÉTÁLNI a Parlament elé, vagy a várba a Karmelita kolostor elé !

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.