A Gyurcsány-érában jobb volt a nyugdíjas-élet

Az Életet az Éveknek Országos Klubmozgalom elnöke szerint egyre nő azok száma, akik a nyugdíjkorhatár betöltése előtt 2-3 évvel veszítik el munkájukat. A nyugdíjasok helyzete nem leányálom!

60 fölött hagyj fel minden reménnyel?

A szervezet egy baráti körnek indult, majd – a jogszabályi lehetőséget kihasználva – civil szervezetté, a Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetségévé alakult. Az elmúlt időszakban taglétszámuk megnövekedett, klubjaink száma az ország 19 megyéjében és a fővárosban közelíti az ezerkettőszázat, tagjainak száma pedig meghaladja a 120 ezer főt.

A  civil szervezet elnöke Hegyesiné Orsós Éva, aki szerint:

„A nyugdíjkorhatár betöltése előtt munkájukat elvesztőknek nincs esélyük új munkaviszonyt találni, és ez befolyásolja a következő életüket, a későbbi nyugdíjuk összegét. Ha évekig nincs jövedelmük, nagyon kevés pénzt kapnak majd idős korukban, és nem értik, miért zavarták el őket, ha most a nyugdíjas szövetkezeteken keresztül sok idős társukat alkalmazzák a régi munkahelyükön. Ezért erősödik az igény olyan megoldások kidolgozására, amelyek a munkáltatókat segítenék, hogy megtartsák a korhatár előtti tapasztalt dolgozóikat.”

A szakértő szerint vissza kellene állítani a rugalmas nyugdíjba vonulás intézményét:

„Mindenképpen, de ennek indoklására hadd mondjak egy eddig ritkán felmerült érvet: ahogy nő a 80 év feletti korosztály létszáma, egyre fontosabb lesz az ő gondozásuk, ápolásuk. ” /……./ ” A házi gondozás és házi ápolás feltételeit is javítani kellene, mert ha az állam megfizetné ezt az időszakot az ápolást végző családtagnak és ha több segítséget kapna a család az otthoni ápoláshoz, azzal mindenki, még az állam is jobban járna.”

Hegyesiné szerint az utóbbi időben erősen megindultak a reálbérek,

a nyugdíjak fokozatosan lemaradnak:

„2009 óta a nyugdíjemelés csak inflációkövető, és a kormány annak ellenére nem hajlandó erről tárgyalni, hogy már régen túl vagyunk a gazdasági válságon, ami ezt a lépést kikényszerítette. Beszélni kellene a módszertanról, hogy hogyan lehet a nettó bérkiáramlás magas szintje mellett a nyugdíjakat elmozdítani. A kettészakadás másik eleme, hogy nő a sok százezres, milliós nyugdíjak száma.”

Úgy gondolja, erről már évek óta tárgyalni kellett volna:

„A nyugdíjasok helyzete nem választható el a társadalom egészétől, a mindenkori kormányok társadalompolitikájától. Ha valakinek nagyon alacsony a nyugdíja, az sokszor a rossz foglalkozáspolitika következménye, amely a feketemunkát ösztönzi.”

A Fidesz képviselőinek fontosabb Paks II., mint a nyugdíjasok könnyebb élete

Orbán szerelmetes – na nem úgy!, pártalapon – nyugdíjasa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük