Nyugdíjguru: az Univerzumban minden változik, kivéve a magyar nyugdíj minimális összegét…

Az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege – immár időkorlát nélkül – marad 28.500 forint, az árvaellátás minimuma pedig – szintén időkorlát nélkül – marad 24.250 forint – mutat rá legfrissebb írásában Farkas András nyugdíjszakértő.

Bebetonozva….

Friss bejegyzésében Farkas András a közlöny december 30-i számában megjelent a Kormány 707/2020. (XII. 30.) Korm. rendelete a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról szóló 168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet, valamint az Európai Unió tisztviselőinek és más alkalmazottainak nyugdíjbiztosítási átutalásáról és visszautalásáról szóló törvény végrehajtásáról szóló 219/2012. (VIII. 13.) Korm. rendelet módosításáról jogszabályokat elemzi.

A RENDELET EGYIK ELKESERÍTŐ RENDELKEZÉSE BEBETONOZZA, HOGY AZ ÖREGSÉGI TELJES NYUGDÍJ LEGKISEBB ÖSSZEGE MARAD HAVI 28.500 FORINT, AZ ÁRVAELLÁTÁS LEGKISEBB ÖSSZEGE PEDIG HAVI 24.250 FORINT.

“Az elmúlt 13 évben legalább évente módosítani kellett a nyugdíjmegállapítás legkésőbbi időpontját,

amely időpont előtt megállapított öregségi nyugdíjak és árvaellátások esetén alkalmazni kellett ezt a rendelkezést – még ha a megalázóan alacsony összegek nem is módosultak soha az elmúlt közel másfél évtizedben.

2021. január 1-jétől viszont akár azt idők végezetéig maradhat ez a rémisztően kicsiny összeg”

– írta a nyugdíjszakértő, aki egy korábbi írásában elemezte azt, hogy a legkisebb nyugdíj összege miért változatlan 2008 óta.

“Az egyetlen racionális indok az lehet, hogy az öregségi nyugdíj megállapításán túl számos egyéb területen játszik fontos szerepet az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege, s ezek összesített költségvetési hatása már olyan számottevő, hogy annak érdemi növelése mindenképpen komoly mérlegelést igényel”

– írta akkor a szakember.

Van pozitívum is….

A december 30-i rendeletnek van pozitív rendelkezése is Farkas András szerint, ez pedig a 13. havi nyugdíjat érinti.

A jogosultak így első ízben a 2021. februári nyugdíjukkal együtt, de attól függetlenül 2021. februárjában megkapják a 2021. januári nyugdíjuk egynegyedét mint a 13. havi nyugdíj négy éven át tartó visszaépítése első lépéseként járó plusz összeget.

beszéd

Egy hozzászólás itt: “Nyugdíjguru: az Univerzumban minden változik, kivéve a magyar nyugdíj minimális összegét…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük