Nyugodt az ősz Magyarországon – Fideszéknél fenik a késeket a kampányguruk

Már közeledik a karácsony, a szeretet ünnepe, a közéletben ilyenkor valamelyest csillapodnak kedélyek. Az előválasztás forgataga után az ellenzék is szusszan kissé, a jó nép lesi-várja a kormányzati választási pénzesőt, s csak a háttérben (füstös sötét szobákban?) munkálkodó minden oldali kampányguruk napjai telnek a lelkeket megnyerni igyekvő választási előkészületekkel.

Fideszéknél fenik a késeket, csiszolják a kemény mondatokat, keresik a győzelmet hozó rágalmakat.

Közben persze az ország népe azért éli az életét, már amennyire ez most lehetséges, mert éppen félelmetes len-dületbe jött a járvány, s a nemzet főorvosa (nem mellékesen a miniszterelnök) a minap úgy döntött, hogy ráborítja a járványbilit nemzetére, az oltásokról határozzanak a munkaadók, a többi az emberek dolga. dr. Kunetz Zsombor kedden ezt írta 444 oldalán:

„Miután az egészségügyi ellátórendszerben nincs tartalék, és maga a rendszer rosszul szervezett, a tetején olyan irányítók ülnek, akik nem látják át a rendszert és elképzelésük sincsen a teendőkről, így az összeomlás ezen oldalról nem akadályozható meg, a katasztrófa forgatókönyve készen van. Azonban amennyiben sikerül az rendszer terhelését csökkenteni, úgy talán van esély a teljes összeomlás elkerülésére.“

Nincs kétség a felől, hogy kormánypárti megszólalók más helyzetértékelést adnak az egészségügy állapotáról, de ezt a közéleti vitát a közeli napokban, hetekben a vírus dönti majd el, ha megfertőzi az ország népének oltatlan felét, sőt némelyik beoltott szerencsétlent is. A szakértő írásában vázolta, milyen intézkedésekkel kellene és talán lehetne megelőzni a járvány okozta súlyos következményeket, de ha egyszer Orbán Viktor már kimondta, hogy a magyar gyomor nem viseli el a kényszerintézkedéseket, akkor tovább tart majd a mostanában (a korábbiakhoz képest) szinte láthatatlan-hallhatatlan egészségügyi döntéshozók totojázása, s a szakértők mind itthon, mind a nagyvilágban hiába figyelmeztetnek a veszélyekre, a kormány csak lesben áll, s ki tudja, miféle akcióra készül.

Én erősen aggódom

Tudván tudva, hogy Orbán Viktort és a Fideszt döntéseiben holmi erkölcsi vagy jogi korlátok nemigen befolyásolják, én a választások kiírása miatt aggódom. A rendkívüli veszélyhelyzetre való tekintettel a Duna-mente géniusza minden további nélkül utasít-hatja parlamenti szolgahadát a választások elhalasztására, vagy maga is dönthet erről. Egy éjszaka beterjesztik, másnap úgy tesznek, mintha megvitatnák, harmadnap elfogadják. Pillanatnyilag az a helyzet, vagy legalábbis a helyzet látszata, hogy a szövetségbe tömörült ellenzék – jól szervezett és nem túlzó, mondjuk így: emberi hangon véghez vitt kampány után – képes lesz győzni a jövő tavaszi választáson, – már ha lesznek választások. Ez pedig a Fidesz számára akár a megsemmisülés veszélyét hordozhatja. Ha a választások után Orbán Viktor politikai rendszere szétesik, s az eddig kiépített fideszes szibarita hatalmi váz összeomlik, az a Fidesz számára nyilván na-gyobb baj lenne, mint a jóformán szabadjára engedett járvány pusztítása. Lehetséges ilyen forgatókönyv?

A cikk folytatása és befejezése a Respublika.hu-n.

Kapcsolódó

Orbán nyugdíjpolitikája: élj a mának, holnap majd kitalálunk egy másik szlogent! – Választási 700.000 milliós lyuk a költségvetésben!

kampányguruk

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük